Statistika výjezdů jihomoravských hasičů:
• Brno-město 27 událostí (20x čerpání vody, 5x odstranění stromů)
• Brno-venkov 15 událostí (9x čerpání vody, 3x odstranění stromů)
• Blansko 11 událostí (4x čerpání vody, 4x odstraňování stromů)
• Vyškov 4 událostí (4x čerpání vody)

Nejvíce jednotek museli hasiči vyslat do brněnské Bystrce. Do ulice Jakuba Obrovského jich dojelo sedm. „Voda zaplavila prodejnu, kotelnu bytového domu, sklad firmy, suterén dalšího obchodu a dvě podzemní garáže. V nich bylo přes metr vody a patnáct parkujících vozidel,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Jednotky na místě zasahují asi od čtvrt na tři ráno a před dvanáctou místo opustily. 

Nedalekou Říčanskou ulici zablokoval v noci sesuv půdy. „Ze svahu se nejspíš vlivem silného deště vyplavilo větší množství zeminy. Skončila na přilehlé silnici a strhla s sebou i plot, který poškodil vedle stojící auto. Na asi padesáti metrech pokrylo bahno silnici i pod sídlištěm Kamechy,“ popsala mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Po půl třetí v noci vzbudil lidi v brněnských Černovicích zvuk alarmu na tamní základní škole. „Strážníci zjistili, že alarm měl na svědomí pravděpodobně zásah blesku, který spustil protipožární opatření,“ uvedla Kadrnožková.

Sanitka. Ilustrační foto.
Vrhají se do protisměru. Kvůli drahým minutám. Uzavírky v Brně brzdí i sanitky

První informace o událostech v souvislosti s vydatným deštěm získali hasiči po druhé hodině ráno. Vyjeli k zatopeným sklepům ve Veverské Bítýšce. „Pak následovala řada dalších zásahů. Kromě čerpání vody z domů bylo nutné v několika případech zajistit také zprůjezdnění zatopených silnic. Třeba v brněnské Jedovnické a Hradecké ulici,“ popsal Mikoška.

Nejčastěji hasiči zasahovali na Brněnsku a Blanensku a to u čerpání vody, případně odstranění popadaných stromů. „Situace se začala uklidňovat až po páté hodině ráno. Nicméně stále evidujeme nové události,“ dodal Mikoška

Jednou ze zasažených obcí na Brněnsku je i Březina. Tamní starosta poskytl lidem, kterým voda nejvíce poničila obydlí, i peníze na nutné práce. „Část polí, která je nad Březinou, se sesunula. Dva domy jsou skoro celé zatopené. Je v nich asi osmdesát centimetrů vody a jsou neobyvatelné. Jejich majitelé dostanou z rozpočtu příspěvek dvacet tisíc korun. Hasiči teď vyklízí domy. Pak se pustíme do silnic a chodníků,“ popsal starosta obce Martin Habáň

„V noci mě vzbudily velké hromy, venku to vypadalo jako na diskotéce, jako by na obloze blikal stroboskop. Musela jsem pozavírat okna protože mě pršelo doslova až do postele,“ sdělila obyvatelka Březiny Monika Bielčiková.

Noční prudká bouřka zkomplikovala v pátek výlet také řadě turistů. Silnice z Blanska ke Skalnímu mlýnu totiž po dešti zatarasil na několika místech sesuv půdy, kamenů a dřeva z prudkého srázu. Cesta byla dopoledne několik hodin zavřená, než silničáři překážky pomocí těžké techniky odklidili. „Turisté se k Punkevním jeskyním dostali z Horního můstku propasti Macocha lanovkou. Směrovali jsme je tam už od pátečního rána. Někteří odvážlivci však zasypanou silnici ke Skalnímu mlýnu přesto prošli pěšky,“ uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Silnice byla průjezdná před polednem. Podle Hebelky noční bouřka v podzemních prostorách ani v areálu správy jeskyní žádné škody nenadělala. „Jen se musela v Punkevních jeskyních zkrátit plavba na lodičkách. Kvůli zvýšené hladině říčky Punkvy,“ dodal Hebelka.

K podobné události jako u Skalního mlýna došlo i u Skrchova na Blanensku, kde ulici zaplavilo bahno. „O odstranění nánosu bahna se postarali hasiči z Letovic,“ doplnil Mikoška.

Bouřka a vydatný déšť potrápil také ohňostrůjce, kteří na Brněnské přehradě připravují další ze soutěžních ohňostrojných show letošního ročníku festivalu Ignis Brunensis. „Jsme neustále ve spojení s meteorology a díky jejich včasnému varování jsme se na silný déšť dokázali připravit a ohňostroj není nijak ohrožený. Hodinu jsme věnovali jen ochranným opatřením, například jsme všechny věci na pontonu složitě zaigelitovali, a vyplatilo se nám to," uvedl technický ředitel festivalu Jaroslav Štolba.

Podle předpovědí meteorologů by se noční bouřky neměly v pátek opakovat. Počítají pouze s ojedinělými přeháňkami. 

SILNICE SMRTI. Kdy vznikne dálnice D43, která odlehčí silnici I/43 z Brna do Svitav? Otázka zůstává léta bez odpovědi. Optimisté mluví o roce 2035. Na tahu, kterému motoristé říkají Silnice smrti, se loni stalo tři sta nehod. Zemřelo při nich 9 lidí.
Ostuda kraje: prokletá silnice smrti I/43