„Nebudu k tomu nic říkat, běžte do háje," reaguje šofér na dotaz reportérky Břeclavského deníku. Auto musel odstavit na odpočívadle, kde jej hlídka zastavila. V té době už je bez řidičského průkazu.

Policisté u Apolla ovšem také odměňují. Kdo má vše v pořádku, dostává od promotérky Dominiky Štíchové plechovku nealkoholického piva a jednorázový test na přítomnost alkoholu v těle.

Žena fouká marně

Kontroly jsou součástí akce Když řídím, nepiju alkohol, kterou každoročně pořádá Policie České republiky společně s Českým svazem pivovarů a sladoven. „Tohle jsou první kontroly v letošním roce. Další dvě ještě plánujeme na srpen. Ovšem místo, kde se s námi mohou řidiči potkat, prozrazovat nebudeme," říká břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová Haraštová.

Hlídka na odpočívadle stojí od devíti do jedenácti hodin. Jeden muž vyhlíží přijíždějící auta dalekohledem, další je „kontaktuje" a nutí k zastavení. Řidiči parkují a vytahují doklady. Kontroly nakonec dopadají hůř, než policisté čekají.

„Za dvě hodiny jsme zkontrolovali osmačtyřicet řidičů. Z toho dva nadýchali. Nemysleli jsme si, že jich po ránu nadýchá tolik," přiznává Haraštová.

Většina šoférů odjíždí bez újmy a s osvěžujícím dárkem. Je mezi nimi například Nataša Konečná. Nepila. Ale potíže s důkazem má.

„Nevím proč, ale nikdy mi to foukání nejde," líčí žena s úsměvem. Nakonec se jí podaří výsledku dosáhnout. Jinak by musela na krevní testy. „Určitě je dobře, že takové kontroly jsou. Aspoň si lidé budou dávat větší pozor," vypráví dále.

I další řidič prochází kontrolu bez problémů. „Já se nemusím ničeho bát, mám vše v pořádku," říká Miroslav Polách. Stejně tak jako Konečná a desítky dalších motoristů pokračuje dobře naladěný a s pivem dál. To se nedá říct o muži a jeho ženě s úvodu textu. „Jsou na cestě do Chorvatska. Dál ale pokračovat nemohou. Zabavili jsme totiž muži řidičský průkaz. Vše pak předáme ke správnímu řízení," dodala Haraštová.