U zpoždění při příjezdu k pacientům hraje podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové hlavní roli právě přepojování mezi operátory na lince 112 a záchranáři. „Díky záznamu od operátorů na lince 112 získáme datovou větu, která uvádí, co se stalo a kde se pacient nachází. Naši operátoři však stejně musí informace znovu ověřit, takže se úkony zdvojují," upozornila.

Čtěte také: Záchranářům v kraji nově pomáhá policie. Ze vzduchu

Překvapivá čísla podle ní přinesla studie EuroCall, kterou zveřejnil odborný časopis Resuscitacion. Mezi jedenácti státy Evropské unie, u nichž se mapovala délka takzvaných jednostupňových a dvoustupňových hovorů, dopadla Česká republika nejhůře. „Jen při přepojování z linky na linku byl nejkratší čas 47 vteřin," vyčíslila náměstkyně ředitele pro krizovou připravenost a vzdělávání Jana Kubalová.

Příjezd záchranářů se následně podle jejich zkušeností může zpozdit až o několik minut. Pomoc se k pacientovi dostane výrazně rychleji právě při vytočení linky 155. „Rychlost je důležitá třeba u náhlých zástav oběhu, které jsou nejčastější příčinou úmrtí. Operátoři linky 155 ji umí rozpoznat už po telefonu a radí tak volajícímu, jak zahájit první pomoc. Pokud se resuscitace zahájí do dvou minut, je úspěšnější, než pokud lidé čekají na lékaře," vysvětlila Kubalová.

Čtěte také: Záchranka se musí omluvit a zaplatit sto tisíc rodičce za převoz do porodnice

S linkou 112 záchranáři úzce spolupracují. Vypomáhají si například s překladem v situaci, kdy se na linku 155 dovolá člověk, co mluví cizím jazykem. „Nechceme ji rozhodně hanit, je velmi důležitá. Lidé si ale musí uvědomit, že není plnohodnotná náhražka linky 155," zdůrazňuje Kubalová. Tísňové číslo 112 je důležité znát především v zahraničí, kde neznáme tamní krizové linky.

Lidé se podle ní často domnívají, že hovorem na lince 112 urychlí třeba při nehodě příjezd všech záchranných složek, tedy i hasičů a policie, najednou. „Ostatní však oslovujeme také my, při hovorech na lince 155, informace si předáváme," řekla Kropáčková.

Linku 112 v Jihomoravském kraji obsluhuje krajský sbor hasičů. Jeho mluvčí Jaroslav Mikoška upozornil, že linka poskytuje mnoho výhod. „Jihomoravští operátoři linky 112 navíc patří v oblasti vytěžování volajících k těm nejrychlejším, protože máme zavedené časové limity, čímž se lišíme od dalších krajů České republiky," upozornil.

Čtěte také: Zóna u Olympie poroste. O polovinu. Už teď jsou přitom v okolí potíže s dopravou