Byla sobota půl páté ráno. Jednadvacetiletý řidič Fordu Focus jel z Břeclavi směrem na Lednici. Náhle přejel do protisměru a pokračoval mimo silnici. Tam čelně narazil do vzrostlého kaštanu. Náraz byl natolik silný, že mladý řidič na místě zemřel. V posledních měsících nebyl zdaleka první.„Letos došlo na silnicích Břeclavska už k šesti smrtelným zraněním. O rok dříve jsme ke stejnému datu evidovali tři mrtvé. Bohužel v letošním roce se jedná o čtyři mladé lidské životy, které na silnicích vyhasly," potvrdila včera smutný fakt břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

V březnu zahynula u Velkých Bílovic při návratu z diskotéky spolujezdkyně řidiče Alfy Romeo. Ještě jí nebylo devatenáct. V květnu zemřel po nárazu do stromu na silnici mezi Němčičkami a Velkými Pavlovicemi dvacetiletý řidič Volkswagenu Golf i o rok mladší spolujezdec. A v sobotu přibyl poblíž Břeclavi další mrtvý mladík.

„Zatím nelze sdělit příčinu havárie. V době, kdy k tragédii došlo, byla silnice po vydatném dešti mokrá. Navíc se jednalo o brzkou ranní dobu, takže nelze vyloučit ani mikrospánek. Předmětem šetření je nyní vyhodnocení veškerých získaných stop, z nichž budou dopravní policisté vycházet," sdělila k sobotní nehodě Haraštová.

Cizí zavinění policisté nezjistili. Zajímat se budou i o to, zda roli nesehrál alkohol.

Výstraha pro ostatní

Podle provozovatele autoškoly Petra Drboly z Velkých Pavlovic mnozí mladí uchazeči o řidičské oprávnění nad nebezpečím číhajícím na silnicích vůbec nepřemýšlí. „Kluci se často předvádí, hrají si na frajery. A můžete jim vykládat, co chcete. Spousta mladých se poučí, až když se něco stane. Někdy ale bývá bohužel pozdě. Je to hrozné, ale pro ostatní by to měla být výstraha," řekl Drbola.

Jak dodal, spoluviníky zbytečných tragédií bývají někdy i rodiče, kteří nezkušeným řidičům dají k dispozici zbytečně silné auto.

„Věk kolem dvaceti let je sice považovaný za časnou dospělost, nicméně různí lidé dosahují různé míry vyzrálosti v různém čase. V současnosti se tato životní fáze, stejně jako dospívání, zakládání manželství a doba narození prvního dítěte, prodlužuje, protože se také zvyšují nároky na připravenost k převzetí role dospělých. Je tedy i reálný předpoklad, že v tomto věku dosahuje pouze menší část lidí takového stupně vyzrálosti, se kterým se pojí osobní odpovědnost, spolehlivost a emoční stabilita," uvedla ředitelka Pedagogickopsychologické poradny v Břeclavi Vladimíra Houšťová.

Mnoho mladých lidí v tomto věku podle ní ještě neumí převzít odpovědnost dospělého. „Často žijí přítomným okamžikem, jsou lační po zážitcích, všechno chtějí dosáhnout hned, neumí trpělivě čekat, jednají zkratkovitě a impulzivně, nepředjímají následky, nepřipouští si chyby, z nichž by se mohli poučit a vyvarovat se jich. Když k tomu přidáme ještě nedostatek řidičských zkušeností, pak jsou tito lidé na silnicích skutečně vysoce rizikovou skupinou," doplnila břeclavská psycholožka.