Jen v pátek dopoledne vyjeli k sedmnácti spadlým stromům přes komunikace. Zabezpečují i uvolněné střechy. „Evidujeme velký nárůst zásahů v souvislosti se silným větrem. Od rána je takových případů sedmnáct. Nejčastěji se jedná o stromy na komunikacích a to především na Blanensku. Naštěstí se všechny události obešly zatím bez zranění,“ uvedl v pátek v poledne mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Před půl desátou dopoledne vyjížděli hasiči také k uvolněné střeše v Hodoníně. „Na střeše obytné výškové budovy v Slavíkově ulici se uvolnila deska. Museli jsme použít výškovou techniku se žebříkem, abychom desku nastřelovací pistolí znovu připevnili,“ přiblížil Mikoška.

Ilustrační foto.
Fantom na telefonu dopaden v zahraničí. Strašil Brňany poplachem

Právě v silném větru je podle něj použití výškové techniky komplikované kvůli stabilitě.

V Pavlově na Břeclavsku zase spadený strom přes silnici s sebou strhl i dráty elektrického vedení. „Při odstraňování stromu jsme museli omezit provoz do jednoho pruhu. Na místo jsme zavolali i technika energetiků, kterému jsme místo předali k další nápravě,“ uvedl Mikoška.

Se spadanými stromy se ale hasiči potýkají i na Brněnsku a Vyškovsku.

Vítr na jižní Moravě dosahuje rychlosti až padesát kilometrů v hodině, v nárazech i devadesát. Varování před silným větrem vydal i Český hydrometeorologický ústav s platností až do nedělní půlnoci.

Podle doporučení hydrometeorologů by si lidé měli zajistit dobře okna, dveře, upevnit volně uložené předměty a dbát zvýšené opatrnosti při pobytu venku a při řízení vozidel. Hasiči doporučují vyvarovat se vycházek do míst se vzrostlými stromy. „V lesních a parkových porostech hrozí nebezpečí padajících větví i stromů,“ vyzval k opatrnosti Jaroslav Mikoška.