„Po šesté hodině odpolední jsme přijali zprávu, že havaroval ultralight a že hoří. Uvnitř měly podle prvních informací být dvě osoby,“ řekl v pátek večer Deníku Rovnost mluvčí hasičů Filip Venclovský. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. „Po příjezdu na místo jsme zjistili, že letadlo se snaží svědci uhasit hasicím přístrojem. My jsme proti plamenům nasadili jeden vodní proud, kterým jsme požár uhasili. Bohužel, dva lidé v ultralightu zemřeli,“ uvedl Venclovský.

Aeroklub Kyjov truchlí nad ztrátou Lukáše Fronka a Stanislava Karského, kteří zahynuli při letecké nehodě.
Smutný Kyjov: Piloti a přátelé se loučí s kamarády, kteří uhořeli v letadle

Podle dostupných informací pasažéři byli muži, jednomu bylo 46 let, druhému 31 let. Okolnosti tragédie nyní zjišťují vyšetřovatelé. „V podvečer došlo na letišti Kyjov poblíž Milotic k havárii ultralehkého letadla. V havarovaném stoji, který skončil mimo dráhu a začal hořet, zemřel jak šestačtyřicetiletý pilot, tak i další člen posádky. Policisté spolu s leteckými specialisty okolnosti a příčiny obou závažných nehod vyšetřují,“ informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle informací Deníku Rovnost byli muži z Aeroklubu Kyjov. Mezi jejich kolegy koluje o neštěstí řada informací a domněnek. „Byli to kamarádi, instruktor se žákem. Instruktor byl zkušený šestačtyřicetiletý pilot, žák měl jednatřicet let. Právě dělali nácvik nouzového přistání," řekl jejich kolega.
Jedna z vyšetřovacích verzí je, že se letadlo dostalo pod pádovou rychlost. "Podle záznamu z radaru je to možné. Při přistávacím manévru spadli v malé výšce nad zemí,“ řekl jejich kolega pilot.

Pád vírníku na D46.
Auta unikla těsně, u dálnice se zřítil vírník. Zraněného pilota vytáhli řidiči

Podobné tragedie nejsou podle něj běžné. „Každý rok jsou smrtelné nehody. Fakt je, že například loni vůbec nepadaly ultralighty, ale jen větroně. To bylo netypické. To, že teď spadl ultralight má ten důsledek, že celá moje rodina šílí. Létám totiž na stejném typu stroje,“ dodal letec.

U Měnína spadlo malé letadlo se dvěma muži. Oba jsou lehce zranění.
U Měnína spadlo malé letadlo se dvěma muži. Oba jsou lehce zranění

V pátek jde o druhou leteckou havárii na jihu Moravy. Odpoledne se v těsné blízkosti dálnice D46 u vyškovského letiště zřítil vírník, což je malé letadlo s vrtulí a rotorem. Těžce zraněného pilota transportoval vrtulník do nemocnice.

Ilustrační foto
Kola jsou v kurzu, především pro zloděje. Kradli ve Veselí i v Hodoníně

Letecká neštěstí jsou na jihu Moravy ojedinělá. Technické problémy s letadlem a nezvládnutý manévr krátce po startu patrně stály za pádem ultralehkého letadla u Miroslavi na Znojemsku. Ve zříceném stroji uhořel v roce 2008 jednapadesátiletý spolumajitel blízkého letiště a aeroklubu. Muž pocházel z Brna.
Čtyřiadvacetiletí manželé zahynuli u Miroslavi při pádu ultralightu v roce 2001.
V roce 2011 zemřela při leteckém neštěstí jedna z legend hokejové Komety a vůbec první Čech v kanadskoamerické prosefionální Národní hokejové lize Jaroslav Jiřík. Byl pilotem jednomístného sportovního letadla, které spadlo poblíž letiště v brněnských Medlánkách. Letoun se zatím z neznámých důvodů zřítil do pole s řepkou poblíž Turistické ulice v Brně.