Smutný konec měl nedávno například výjezd na Znojemsko k Vranovské přehradě. Záchranáři po tonutí resuscitovali důchodce, i přes jejich snahu o oživení ale zemřel.

Podobných případů, ke kterým záchranáři vyjíždějí, je podle Bothové právě vlivem teplého počasí letos asi dvojnásobně oproti loňskému roku. „Vyrážíme k tonoucím dospělým, mladým i lidem středního věku, ale i k důchodcům a dětem,“ informovala Bothová. Různí se také místa jejich zásahu. Jedná se o přírodní vodní plochy, bazény u rodinných domů i koupaliště.

K nejčastějším příčinám tonutí patří podle záchranářů u dospělých například alkohol nebo chronické onemocnění.

Pivo je však u některých rekreantů u vody oblíbený nápoj. Alkohol si neodpustí s kamarády třeba Kristýna Novosádová z Brna. „Většinou si dám s kamarády u vody pár piv, ale neopíjím se do němoty. V létě je to stejně nebezpečné kvůli ostrému slunci,“ svěřila se mladá žena.

Festival planet v Brně ukazuje návštěvníkům nafukovací modely čtyř vesmírných těles.
Obří Země, Mars, Měsíc a Slunce: u hvězdárny v Brně svítí kus vesmíru, podívejte

Častým důvodem, proč se lidé začnou topit, bývá také přecenění vlastních sil. U dětí pak nedostatečně pozorný dozor. „Je důležité mít děti vždy na očích, stačí pár centimetrů vody a pár vteřin či minut nepozornosti a neštěstí je na světě. Apeluji také na to, aby lidé nepili před koupáním alkohol. Vysoce rizikový je alkohol v kombinaci s nočním koupáním,“ zdůraznila Bothová.

K topícím se lidem vyjíždějí také vodní záchranáři na Novomlýnských nádržích. Podle jejich jednatele Stanislava Hrdličky zatím letošní počet výjezdů nijak nevybočuje.

Není významný pokles, ani se situace nestupňuje. „Tonutí je, když musíme člověka resuscitovat. Tomu se snažíme předejít a včas mu poskytnout pomoc,“ řekl Hrdlička.

V létě absolvují zhruba třicet výjezdů měsíčně. „Mnohdy se jedná o souhru všech okolností a negativních vlivů. Když se bavíme o větru a vlnách, co je pro jednoho málo, pro druhého znamená moc,“ poznamenal jednatel vodních záchranářů, kteří mají svou základnu v Pavlově na Břeclavsku. Na rozdíl od kolegů z blízkých Pasohlávek působí na Nových Mlýnech po celý rok.

Na vodní hladiněhraje podle Hrdličky roli kromě počasí také konstrukce a stav plavidla nebo zkušenost posádky.

Výměna parovodu za horkovod v centru Brna. Ilustrační foto.
Horkovod z Dukovan do Brna? Začínají jednání kvůli výkupům pozemků

Krajští záchranáři radí, aby plavci nepluli do dráhy lodím, neskákali na neznámých místech a dodržovali pravidla při hrátkách na vodních atrakcích. „Pokud je člověk nemocný, například epileptik, pak by měl mít doprovod, který mu v případě potřeby pomůže,“ zmínila mluvčí záchranářů Bothová.

Případy tonutí:

- od začátku června do konce července: cca 20 případů na jihu Moravy, z toho 5 lidí zemřelo

- srovnání s minulým rokem: letos asi dvojnásobný počet tonutí

- nejčastější příčiny: alkohol, chronické onemocnění, přecenění vlastních sil, u dětí nedostatečný dozor

- místa, kde se lidé topí: přírodní vodní plochy, bazény u rodinných domů nebo koupaliště