Hasiči před nedělní sedmou hodinou večer vyjeli více než osmsetkrát. Nejvíce výjezdů měli v Brně a na Blanensku. „Něco podobného nepamatujeme. Jednotky jezdí od jednoho případu ke druhému,“ zmínil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Mimořádné události způsobily jen škody na majetku, nejsou hlášeni žádní vážně zranění. Škody sečtou majitelé a hasiči v následujících dnech.

Vítr na brněnském letišti v nárazech dosáhl rychlosti 113 kilometrů za hodinu, jen o kilometr méně naměřili v Kuchařovicích na Znojemsku. „V noci zeslábne a v pondělí bude vítr čerstvý o rychlosti pět až deset metrů za sekundu,“ informoval v neděli Mojmír Martan Českého hydrometeorologického ústavu.

Vítr také poničil na řadě míst vedení vysokého napětí. Výpadky proudu zaznamenali lidé po celém Brně. Někde výpadky trvaly jen několik minut, jinde byli lidé bez energie i devět hodin.

Třeba v Adamově na Blanensku se rozsvítilo až v šest hodin večer. Přestože do města vedou dvě různá elektrická vedení, energetici měli s obnovením proudu potíže. „Byl to kalamitní stav, ale událost ukázala na možnost záložní trasy pro dodávky elektřiny. Chci projednat možnost náhradních dodávek elektřiny z trafostanice v místním průmyslovém areálu“ uvedl starosta Roman Pilát.


Kvůli hrozbě padajících stromů zavřely některé instituce, například hřbitovy a také hrad Špilberk v Brně. Předčasně ukončil sezonu hrad Veveří, kde padaly střešní tašky z věží.

Zavřely i jihomoravské zoologické zahrady a dinopark ve Vyškově. Ta hodonínská už hodinu po poledni. „Nejdříve spadly dva stromy, ale pak jich začalo padat víc. Návštěvníky, kteří tady byli, jsme upozornili na nebezpečí a na to, že budeme zavírat," zmínila tamní pokladní.

Vítr poškodil i střechu zámeckého skleníku v Boskovicích. „Tři čtvrtiny střechy jsou pryč. Voda protekla do sálu. Hasiči skleník provizorně zakryli,“ řekl ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář.

Spadlý strom omezil provoz na železnici mezi Blažovicemi a Holubicemi. Ten se podařilo odpoledne odstranit. „Přes Brno jsme odkláněli vlaky z koridoru Praha-Olomouc,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Škoda do jednoho milionu korun a rozebraná střecha. Takové jsou následky požáru, který vypukl v přízemí jednoho ze dvou křídel většího rodinného domu na Masarykově náměstí ve Šlapanicích na Brněnsku.
Požár střechy způsobil milionovou škodu. Majitel domu skončil v nemocnici

S komplikacemi se potýkali i řidiči brněnského dopravního podniku. V zastávce Stránského totiž dopoledne přerušila trolejové vedení u badmintonové haly stržená střecha. „Provoz se nám podařilo obnovit krátce po dvanácté. Linka číslo jedna jezdí již normální trasou. Dispečeři obnovovali trakční vedení téměř dvě hodiny," oznámila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Poté podle ní linky jezdily bez problémů.

Odstraňovat následky větru v Brně pomáhali i strážníci s motorovými pilami. „Strážníci z pořádkové a poříční jednotky motorovými pilami během dne odstranili několik vzrostlých stromů, které zatarasily cesty nebo silnice například u přehrady, v ulicích Šmejkalova, Kšírova, Fryčajova, Orlí a dalších," informoval mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Větru se neubránila ani hodová mája ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. "Jak šla na hody špatně nahoru, tak šla o to rychleji a dříve dolů,” řekl Martin Hemza z Velkých Bílovic.

V Turistickém informačním centru ve Vyškově jsou k vidění obrazy malířky Lidmily Slámové, která je ochrnutá na pravou polovinu těla.
Po mrtvici ochrnula na polovinu těla. Malováním překonává nepřízeň osudu