Zvedá se vítr a okolím se rozléhá typický zvuk rotujících vrtulí. K dopravní nehodě u Kuřimi právě přistává vrtulník. Z něj vyskakují záchranáři a co nejrychleji nakládají zraněného motorkáře. Tak vypadala nehoda z minulého čtvrtku, kdy se motorkář srazil s autem.

Záchranářské vrtulníky mohou Jihomoravané vidět stále častěji. Nehod, ke kterým kromě policejních, hasičských aut a sanitek přilétají, totiž přibývá. „Za minulý rok evidujeme 955 případů. Za první polovinu letošního roku je vzletů 420," vyčíslila mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Vrtulníky ale nelétají jen k závažným nehodám. Jejich vzlety se dělí na primární a sekundární. „Primární jsou nehody, kde hrozí akutní ohrožení života. Je tam třeba člověk v bezvědomí, kterého musíme oživovat," zdůvodnila Kropáčková. V minulém roce takových případů bylo 825.

Vzlety vrtulníků
- Rok 2013: zhruba 640
- Rok 2014: 741
- Rok 2015: 955

∙ provozovatel letecké záchranné služby je nyní soukromá společnost Alfa Helicopter
∙ od roku 2017 provoz převezme policie
∙ ta na jižní Moravě vlastní osm vrtulníků

Zbytek vzletů tvoří sekundární zásahy. „Například pokud se v nemocnici u pacienta objeví nečekané komplikace, vrtulník jej převeze na jiné pracoviště, kde mohou tento problém řešit," doplnila mluvčí.

Jak už Deník Rovnost dříve informoval, od prvního ledna příštího roku by měla od soukromé firmy Alfa Helicopter, která se záchranáři v kraji létá, převzít provoz letecké služby policie. „Připravujeme se na změnu třeba náborem nových pilotů, úpravami současné letecké základny v Brně a výběrem vybavení do vrtulníku," přiblížila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Momentálně má jihomoravská záchranka k dispozici jeden vrtulník. Policie, která ze stanoviště na jižní Moravě vylétává zhruba jednou až třikrát denně, vlastní vrtulníků dohromady osm.

Podle hejtmana kraje Michala Haška je nejdůležitější i v dalším roce udržet dosavadní rozsah a komfort služby. „Znamená to čtyřiadvacetihodinovou možnost zásahu včetně nočních letů. Prověříme také to, zda vyhovují heliporty v nemocnicích," zmínil dříve Hašek.

V Brně má heliport pět nemocnic, provoz toho u svaté Anny ale možná naruší rozsáhlá rekonstrukce Mendlova náměstí. Počítá totiž i se změnou trasy tramvaje číslo 1, která by odřízla parkoviště i heliport od zbylého areálu nemocnice. „Situace se zatím nikam neposouvá, rozhodně by to pro nás znamenalo problémy. Pokud se rekonstrukce nezmění, s městem to budeme řešit," přiblížila mluvčí nemocnice Petra Veselá.