Právě brněnský klub jako jediný z pěti registrovaných v lyžařském svazu na jižní Moravě vychovává stále mládež, aktuálně má kolem 35 aktivních členů. „Zrovna v pátek máme trénink. Vzhledem k podmínkám nemusíme na Vysočinu a vyrazíme na Brněnskou přehradu," popisuje předsedkyně Skolu Danilla Slaměníková.

PŘEHRADA JE HIT

Přehrada se v minulých dnech, ještě před vydatným středečním sněžením, stala hitem. Na její zamrzlou hladinu mířily na běžky zástupy lidí a podobné to zřejmě bude, dokud led nepovolí. „Panují tam super podmínky, ale jde o výjimku. Obvykle se na ni člověk dostane několik dní v roce. Pamatuji si však, že se tam asi před šesti lety pořádaly i závody," vzpomíná Vank.

Kam vyrazit na jižní Moravě na běžky.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Pro zvětšení klikněte na obrázek

GOLF A BĚŽKY

V minulosti se běžkařské klání uskutečnilo třeba i na golfovém hřišti Kaskáda mezi Brnem a Kuřimí. Areál za příznivých podmínek vyjíždí tratě skútrem a patří mezi oblíbené destinace vyznavačů úzkých lyží. „Lidé už byli natěšení. Majitel říkal, že tu na golfu nikdy neviděl tolik lidí, jako když napadlo a přijeli běžkaři. Jezdí sem i v noci s čelovkami," usmívá se manažerka resortu Veronika Tumová. Tratě na Kaskádě byly ve čtvrtek ještě v přípravě.

O tom, že spojení golfu a běžek funguje, se přesvědčili i na hřišti v Kořenci nedaleko Boskovic. V jeho okolí lidé najdou dalších pět okruhů, ideální podmínky se strojově vyjetou stopou však zatím nabízí pouze ten přímo v areálu.

Nedaleko odtud se nachází další běžkařská bašta. Tratě v okolí Sloupu jsou známé svým specifickým mikroklimatem, díky němuž se tam sníh víc drží. „Říkáme tomu tam sloupský ledovec. Dřív se tam pořádaly závody na apríla, jednou jsem tam lyžoval i v půli dubna," líčí Jiří Roučka z klubu Sokol Blansko.