Vrcholný závod domácí sezony se pojede ve dvou dnech. V sobotu je na programu silniční závod jednotlivců, který se pojede jako městské kritérium. Celkem se pojedou tři mistrovské závody, kterým bude ve 13:20 hodin předcházet charitativní in-line jízda.

„Výtěžek této charitativní jízdy, jejímiž patrony jsou mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková a jeden z nejlepších našich cyklistů historie Ján Svorada, bude věnovaný hustopečským dětem – vozíčkářům. Pokud se na start postaví alespoň stovka účastníků, máme zajištěnu částku deset tisíc korun od hlavního sponzora. Budeme rádi, pokud nám lidé pomohou tuto částku pro postižené děti získat,“ láká všechny na start ředitel závodu Zbyněk Háder.

Bíza se chce ukázat

V samotném závodě se představí kompletní česká špička v čele s olympijskými vítězi Jiřím Ježkem (C4) a Marcelem Pipkem (handbike). Nebude chybět ani domácí reprezentant a účastník loňského mistrovství světa handbikerů Stanislav Bíza, který při nedávném evropském poháru na Slovensku dojel pátý a bude obhajovat loňský titul českého šampiona v časovce. V hlavním závodě handbiků, který začíná v 16:00 hodin, bude konkurenci českým závodníkům dělat početná slovenská výprava s oběma vítězi uplynulých ročníků Danielem Kuklou a Peterem Šelingou.

Favoritem číslo jedna hustopečského závodu však bude bezesporu úřadující mistr světa Arkadiusz Skrypinski z Polska. „Ozval se nám, že by si chtěl zdejší trať vyzkoušet v rámci přípravy na mistrovství světa. Jsme rádi, že můžeme na startu vidět jednoho ze dvou nejlepších závodníků ve své kategorii na světě. Naši kluci to budou mít opravdu hodně těžké,“ spokojeně konstatuje Háder.

V neděli pak handicapovaní cyklisté pojedou silniční časovku, jejíž start je v 10:30 hodin u hotelu Kraví hora v Bořeticích. Na desetikilometrovém okruhu na ně čeká náročný terén. Zejména stoupání na silnici od Velkých Pavlovic k Němčičkám bude pro všechny dokonalým prověřením závodní vytrvalosti. Následný sjezd dolů touto obcí pak určitě nabídne adrenalinový zážitek jak závodníkům, kteří zde dosahují rychlosti až 80 kilometrů v hodině, tak i přihlížejícím divákům.

Program akce:

sobota 23. července

13:00 – začátek, koncert skupiny Nevers, dětské atrakce,

13:15 – In–line charitativní jízda

14:00 – Tandemy a tricykly

15:20 – závod MČR handbikerů

17:00 – závody kategorií C1–C5

neděle 24.. července

10:00 – časovka jednotlivců