I kdyby se už v jedné lodi nepotkali, letošní sezona jim v pamětech zůstane jako ta snová. „Hlasování se konalo na internetu, takže jsme nevěděli, jaký je výsledek. Trochu jsme ale v úspěch doufali," říkal Starnovský o ocenění.

Společně s kolegou a pod vedením trenéra Josefa Akaie mladšího s přehledem zvítězili na jarních kontrolních závodech, což byl první impuls jít si cestou v disciplíně dvojka bez kormidelníka.

„Následná mezinárodní regata v Mnichově potvrdila kvalitu posádky a bezpečné vítězství na mezinárodní regatě v Brně upevnilo nominaci mistrovství Evropy, které přineslo šok v podobě titulu vicemistrů Evropy," uvedl Akai.

A pokračoval. „Následovala dlouhá příprava, která byla bohužel přerušována dalšími nutnými závody či nominacemi k mistrovství světa, což mělo přesvědčit svaz o kvalitě posádky. Vše se podařilo. Vítězství na mezinárodní regatě ve Slovinském Bledu, na olympiádě mládeže, mistrovství České republiky mužů do třiadvaceti let, stříbrná medaile na republikovém mistrovství juniorů a nejlepší čas a výsledek na nominačních závodech před mistrovstvím světa," doplnil Akai.

Na světovém šampionátu v Litvě se břeclavská dvojka probojovala do velkého finále A a tam porazila dosavadní přemožitele, mistry Evropy z Rakouska, a skončila na pátém místě.

Další triumfy však nepřidají. Alespoň zatím. „Dělí nás od sebe tři měsíce, přesto budeme rok každý v jiné kategorii. Lukáš zůstává ještě mezi juniory. Jestli jsem ho přemlouval, aby šel do mužů dříve? To ne. Řekl jsem mu, ať ještě posbírá nějaké medaile. Může dosáhnout řady úspěchů. V mužích to bude daleko těžší. Uvidíme, co bude za rok. Třeba se dáme zase dohromady," sdělil Starnovský.

Ten bude v následující sezoně veslovat sám. Helešic by měl dostat nového parťáka.