Rodák z Velkých Němčic trénoval v Olomouci a Prostějově ve střediscích mládeže u nejvyšších dorosteneckých lig. Teď oživuje svůj sport ve svém kraji. „Basket má v Břeclavi tradici. Spousta rodičů našich svěřenců jej ještě hrávala. Je to dynamický sport pro všestranný rozvoj. Snažíme se také dbát na charakterové vlastnosti našich hráčů," jmenuje Nápravník přednosti tohoto sportu v břeclavském podání.

Nadšení pro hru

Tým do patnácti let už bojuje v pravidelné soutěži. Mladší kategorie zatím objíždí turnaje. „Pořád chtějí hrát. Jsou draví a pro sport zapálení," těší trenérku Ivetu Osičkovou, která vede žákovský tým do dvanácti let.

Postupně k němu mají přibýt ještě mladší basketbalisté. „Je pravda, že zatím nám jde hlavně o počet hráčů. Mezi mladšími jsou dva tři velmi talentovaní hráči, kteří to mohou někam dotáhnout. Ve straších vyčnívá talent z Mikulova Jaroslav Růta. Snad nezpychne, když ho budu jmenovat," usmívá se Nápravník, který má za sebou několik let profesionálního koučování, naposledy v rakouském Misstelbachu.

V tomto klubu kariéru končil někdejší reprezentační rozehrávač Daniel Gajdošík, který nyní bydlí v Lednici. Jeho syn Nathaniel je jeden z nejtalentova­nějších borců v mladším týmu. „Určitě se potatil. Jde mu to, hraje hodně nesobecky," prohlašuje Nápravník.

Pro klub je důležitější, že Gajdošík starší se angažuje v trénincích i zápasech. „Má spoustu zkušeností. Pro kluky je to vzor, vždycky se usmívají, když ho vidí přicházet na trénink," podotkla Osičková.

Obě skupiny většinou trénují pohromadě. A to přináší problémy. „Když se sejde pětadvacet dětí, už to není ideální. Takže sháníme, kde se ještě dá trénovat. Další problém je sehnat trenéry. Není problém zbláznit do basketbalu děti, ale dospělé," přiznává Nápravník drobné problémy v cestě za obrodou břeclavského basketbalu.