Závody beach sprints jsou divácky atraktivní záležitostí a probíhají následovně: závod je odstartován na pláži, zhruba padesát metrů od moře, a úkolem závodníka je co nejrychleji doběhnout ke své lodi a nasednout do ní. Následuje dvěstěpadesátimetrový slalom mezi bójemi s otočkou okolo třetí z nich. Závodník se poté napřímo, bez slalomu, vrací na pláž, kde vysedá z lodi a sprintuje k cílové čáře. Tam mačká tlačítko, kterým zastavuje časomíru. Vyjma úvodní jízdy na čas, po kterých se určí jmenovitý postupový klíč. Všechny závody, tedy rozjížďky, osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále se jezdí systémem jeden na jednoho, kdy vítěz jízdy postupuje „pavoukem“ dál, zatímco poražený vypadává.

Suský si ve Španělsku v úvodní časovce vybojoval výhodnou pozici třetím místem a v úvodních jízdách (jeden na jednoho) měl relativně slabší soupeře. První, a poslední, porážka přišla až v semifinále, kde Aleš svedl souboj s domácím závodníkem, kterému o deset vteřin podlehl. To pro Suského znamenalo start ve finále B, tedy závodu o bronzovou medaili. Ten se opět nesl v napínavém duchu, ale k radosti českého týmu vyzněl o čtyři vteřiny lépe pro Suského, který si tak domů odváží bronzovou medaili z mistrovství Evropy v Beach sprintu.

Filip Kocák (ve žlutém) je jednou z letních posil Šardic.
Do Šardic ho přilákaly ambice. Teď Kocák vyhlíží třaskavé derby

Jak hodnotil závod bronzový medailista? "Díky třetímu místu v závodě na čas, jsem měl slabší soupeře, a jízdu jsem si víceméně hlídal na jistotu a přitom se snažil pošetřit síly na dalšího soupeře. Ve čtvrtfinále jsem měl za soupeře Francouze ale díky lepší technice při projetí bójí a otočce jsem si udělal náskok, který jsem při závěrečném běhu nepustil. V semifinále už mi na domácího Španěla docházeli síly, při nasedání špatně nasedl a když jsem již viděl, že je soupeř příliš vzdálen lehce jsem ukončil semifinále a šetřil na boj o třetí místo, kde šlo o všechno nebo nic i za cenu riskování – šlo o medaili! Od startu jsem si udělal náskok, který soupeř po otočce zmenšil ale já ho před sebe za žádnou cenu nepustil a při běhu se již radoval z medaile," řekl Suský.

Markéta Nedělová