V kategorii mladších žákyň si Iva Oslzlá na skifu doveslovala pro bronzovou medaili. Mezi mladšími žáky se nejvíce dařilo Alexi Nešporovi, který si na skifu vyjel pro nečekanou stříbrnou medaili.

Dařilo se i starším žákům, kteří z přehrady vylovili dvě sady medailí. Nejprve Jiří Třináctý, František Zalibera, Denis Zalibera, Lukáš Kašík a kormidelník Matěj Ivančic zvítězili na párové čtyřce. Lukáš Kašík a Jiří Třináctý, stříbrní medailisté z loňského mistrovství republiky, poté na dvojskifu projeli cílem jako druzí.

Do Rakvic už budou od podzimu chodit fanoušci jen na okresní přebor.
Právníci oříšek řešit nemusí. Rakvice šly dobrovolně do okresního přeboru

Dvě medaile, dokonce zlaté, si z Brna odvážela také dorostenka Gabriela Snopková. Nejdříve spojila své síly se závodnicemi z Olomouce a na osmě si doveslovala pro první titul mistryně Moravy. Druhý pak přidala se závodnicí z LS Brno na dvojskifu.

Dorostenci v Brně vybojovali dvakrát bronz. Nejdříve si pro cenný kov Antonín Přibil a Marek Husařík dojeli se závodníky z Olomouce po oprávněné diskvalifikaci soupeře za křížení dráhy na párové čtyřce, potom oba jmenování s kamarády z Otrokovic zopakovali výsledek na osmě.

Úspěšné mistrovství Moravy za sebou mají junioři, kteří vybojovali dva tituly mistrů Moravy a jednu stříbrnou medaili. Na skifu zvítězil Martin Ježek a snad si tak alespoň trochu spravil chuť po ne zcela vydařené jarní části sezony. Přemožitele pak nenašli Martin Ježek, Petr Polášek, Matěj Kašík a Matěj Halady ani na nepárové čtyřce, kde ve velmi těsném závodě projeli cílem o tři desetiny první. Stříbro vybojovali Matěj Halady a Matěj Kašík na dvojce, kde nestačili jen na své velké rivaly z Přerova. Šesté místo přidal Petr Polášek na skifu.

V kategorii žen měl Slovácký veslařský klub pouze jednu závodnici, Annu Balgovou, ale o to úspěšnější. Titul mistryně Moravy Anna vybojovala s kamarádkou z LS Brno na dvojskifu a po závodě skifů byla dekorována stříbrnou medailí.

Dalibor Neděla se stal na podzim mistrem republiky na skifu.
Olympijský vítěz a mistr světa, kam se podíváš. Neděla se utkal s hvězdami

O nejvíce medailí se v Brně postarali břeclavští muži. Tituly mistrů Moravy získali Aleš Suský na skifu, Petr Rampula na skifu mužů lehkých vah a oba společně na dvojce. Pro stříbro si pak doveslovali na dvojskifu. Další stříbrnou medaili do sbírky břeclavských veslařů přidal Adam Dalibor Jurčík na skifu mužů lehkých vah.

„Velmi si cením všech výkonů našich svěřenců, kteří se zasloužili o nadstandardní výkony a postarali se jako celek o vzornou reprezentaci našeho klubu a města Břeclav. Naši závodníci mají za sebou úspěšné mistrovství Moravy a nyní se již budou připravovat na mistrovství republiky žactva a mistrovství republiky dorostu, juniorů a seniorů, které se konají na konci června v Račicích,“ poznamenal Josef Akai, hlavní trenér slováckého veslařského klubu v Břeclavi.

Významné životní jubileum oslavil v minulém týdnu jeho otec Josef Akai starší, jehož jméno je spojeno s břeclavským veslováním. Čerstvý osmdesátník se začal věnovat veslování poměrně pozdě, až po návratu z vojenské prezenční služby v roce 1963. Vybojoval několik medailí z mistrovství republiky, zvítězil na mezinárodních regatách a zachoval si velmi dobrou výkonnost i ve vyšším věku, kdy získával vítězství na světovém mistrovství veteránů. Od osmdesátých let se věnoval trenérské a funkcionářské činnosti v klubu.

MARKÉTA NEDĚLOVÁ