Tlak? Jen z venku

Po zisku titulu juniorských vicemistrů Evropy se od břeclavské dvojice očekávalo, že pojedou o cenné kovy i na světovém šampionátu. „Tlak byl hlavně ze strany veřejnosti. My sami jsme si dali cíl porazit mistry Evropy z Rakouska, což se nám ve finále poprvé podařilo. Bohužel, Rakušané skončili šestí a mi těsně před nimi. Vlastně ani jeden z medailistů z mistrovství Evropy si v Litvě na placku nesáhl," poznamenal překvapivý fakt zkušený kouč.

Závod vyhráli suverénní Němci, kteří evropský šampionát vynechali, před řeckou a slovinskou dvojkou.

Břeclavanům Helešicovi se Starnovským nepřál ani los. „Vždycky jsme vychytali tu silnější jízdu a ve finále navíc nevýhodnou první dráhu, kde více foukalo. I tak jsme ale měli velmi rychlé časy. Samozřejmě nejrychlejší bylo finále, tam se jelo na krev," tvrdil Akai, když se podíval na výsledný čas na dvou kilometrech 6:41,02 minut. Jen pro zajímavost, s tímto časem by loni na světovém šampionátu vyhráli. A letos byli se svým pátým místem nejúspěšnější českou juniorskou posádkou.

Protože se jelo v Litvě na jezeře Trakai, sám kouč neměl možnost své svěřence moc dirigovat. „Stáli jsme na ostrově, asi čtvrt kilometru před cílem. Jinak byli kluci daleko. Navíc tam byl takový řev, že by stejně mé pokyny zanikly," uznal osmačtyřiceti­letý kouč.

Vyřazené velmoci

Ve čtyřech po sobě jdoucích závodech břeclavská dvojice vyřadila i tak silné posádky z USA, Anglie, Ruska nebo Austrálie. Na Němce ovšem nestačila. „Byli starší než my, urostlí, neuvěřitelně dobře sjetí. Měli dlouhý kemp a dobře načasovanou formu," komentoval Josef Akai výkon Němců, kteří členy Slováckého veslařského klubu z Břeclavi porazili o pět a půl sekundy.

Víc už z vrcholného závodu „vytřískat" nešlo. Tím spíš, že Starnovského trápilo rameno, které musel mít zatejpované a při startech ho musel šetřit.

Teď si Helešic se Starnovským konečně užijí volna. Celé prázdniny totiž trénovali. „Je to na nich, kdy se zase sejdou, ale vidím to tak, že za dva týdny už zase začnou trénovat," usmívá se Akai.

A už vyhlíží nadcházející výzvy. „Kluci by měli dál jezdit společně. Reprezentační trenér nám doporučil, abychom Lukáše Helešice postaršili a pokusili se znovu na jaře projít reprezentačním sítem, abychom se mohli zúčastnit mistrovství světa do třiadvaceti let. K tomu ale vede ještě dlouhá cesta," ví Akai.