Když jsme spolu naposledy koncem ledna mluvili, stále jste hledal novou stáj, v jejichž barvách byste mohl jezdit. Už máte jasno?

Focus se tehdy dostal do finančních problémů. Řekl jsem si, že tohle nemám ve svém věku zapotřebí. Chvíli jsem se rozhodoval a už jsem si vybral. Dohodl jsem se na spolupráci s brněnským týmem Bikezone.cz.

Co všechno se pro vás tedy po Novém roce změnilo?

Změnil se hlavně závodní program. Budu jezdit více závodů na horských kolech. Zaujala mě i nová MTB disciplína cross-country eliminator. Jsou to krátké sprinty, ve kterých startují v rozjížďkách vždy čtyři jezdci. Dva nejrychlejší postupují dál a zbylí dva končí. Mám v plánu i závody světového poháru v této dva roky staré disciplíně. Sezónu zahájím už teď, na konci března. Dále budu jezdit kratší městská kritéria, ale silniční závody už pojedu jen v rámci tréninku.

Cyklokros jste úplně upozadil?

Na cyklokros zatím nemám myšlenky, uvidím až v letě, jestli v sobě ještě najdu motivaci.

Jak vypadala vaše zimní příprava?

Musím se přiznat, že příprava letos byla trošku kratší. Musím se dostat zpátky do formy, jelikož jsem skoro tři měsíce vynechal. Na druhou stranu jsem měl více času na ostatní sporty. Dokonce jsem se zúčastnil závodu v obřím slalomu v Jeseníkách. Tam jsem si dojel dokonce pro třetí místo. Teď už jen čekám na dobré počasí, abych mohl vyjet na kole. Zatím jezdím hlavně doma na válcích. Venku to vypadá spíš na běžky. (smích)

Co vás ještě v šestatřiceti letech motivuje k dalšímu závodění? Kromě pocitu z vítězství?

Asi to, že mě to pořád hrozně baví. Ale už se pomalu začínám věnovat i dalším aktivitám. Budu si otvírat ve Valticích cykloservis a dále bych se chtěl věnovat trénování. Jak výkonnostních sportovců, tak i profesionálních jezdců.

Jaké jsou vaše ambice pro tuto sezónu?

Ty zůstávají stejné. Pokusím se vyhrát co nejvíce závodů. Jak jste říkal, ten pocit vítězství, to mě motivuje.

Kdy a kde vás uvidíme poprvé na startu?

Závodní program zatím stále upravujeme. Primaveru i Bíteš vynechám. Chtěl jsem jet Velkou cenu Hlohovce tento víkend, ale asi start odložím. Pojedu až první dubnový víkend domácí závod Okolo Valtic.