Jak to bude prestižní turnaj dokazuje fakt, že na jižní Moravě se takové turnaje konají jen dva do roka a zúčastní se ho přibližně sedmdesátka mladých hráčů a hráček ročníků narození 2000 až 2002.

A jak se podařilo do Břeclavi tak velký turnaj dostat? Jednoduše. „Vyhráli jsme výběrové řízení o tento turnaj, které na začátku roku vyhlásil Český tenisový svaz. Bude to největší akce, jakou jsme tu zatím pořádali," řekl manažer Bors Clubu Richard Bartoš.

Turnaj bude pořádat nově spojené sdružení TC Bors Břeclav-STK Břeclav a k dispozici přichystá celkem dvanáct kurtů. „Areály nebudou striktně oddělené, že by v jednom hráli kluci a ve druhém holky. Doprava hráčů mezi tenisovými areály je zajištěná," ubezpečil Bartoš.

I Břeclav bude mít na kurtech své želízko v ohni. „Náš hráč Tomáš Krajčíř bude nasazenou trojkou nebo čtverkou. Je to naše největší naděje, sice ho teď trápila zraněná ruka, ale přesto by měl patřit mezi favority turnaje," dodal

Na programu bude jak dvouhra , tak čtyřhra obou pohlaví. Začíná se dvouhrou chlapců v 9 hodin ráno, k poledni se dostanou ke slovu i dívky. Další dny budou na programu čtyřhry

Navrátil: Mládeži chybí kondička a technika

Prostějov, Břeclav – Pětapadesátiletý přerovský rodák, bývalý československý tenista a později trenér třeba Tomáše Berdycha nebo kapitán českého daviscupového týmu.

Už máte jasno?
Ano, jedná se o Jaroslava Navrátila. Právě on přijede do Břeclavi jako patron turnaje mladších žáků a žákyň kategorie „B", jednoho ze dvou turnajů této prestižní kategorie, který se v Jihomoravském kraji koná. Budou ho hostit po tři dny zároveň kurty Na Valtické i v areálu Nad Splavem.

Jak často se dostanete do Břeclavi? Už jste tu někdy v minulosti hrál?
V Břeclavi jsem nikdy nehrál. Vlastně jsem tu byl naposledy před nějakými dvaceti lety na návštěvě.

V Břeclavi máte vést i ukázkovou hodinu pro tenisové trenéry z regionu. Co jim chcete hlavně ukázat?
Hlavně to, jak by měla vypadat tréninková hodina kouče s žáky.

V čem se podle vás obecně dělají největší chyby při tréninku mládeže?
Z mých zkušeností jsem vypozoroval, že se zanedbává hlavně kondiční příprava dětí a herní technika.

Vidíte v českém tenise nějakého nadějného chlapce nebo dívku, někoho, kdo by se mohl v nejbližších letech prosadit i ve světě?
Ano, vidím. Ale je to ještě daleká cesta. Příslibem pro český tenis jsou jména Jiří Veselý (1993, Adam Pavlásek (1994), Krejčíková (1995) nebo Smitková (1994).

V jakém věku se u mladého tenisty či tenistky pozná, zda je schopný prorazit do světa?
Talent se pozná mezi čtrnácti a šestnácti lety, ale důležité je pak zvládnout přechod do ženského případně mužského tenisu.

Znáte nějaký tenisový talent z Břeclavska, odkud pochází třeba František Čermák, rodák z Kostic?
Z těchto končin bohužel nikoho dalšího neznám.

Co říkáte na současné Čermákovy výkony? Sledujete tohoto deblového specialistu pro využití v Davis Cupu?
Františkovy výkony jsou dlouhodobě výborné a pro daviscupovou čtyřhru s ním i nadále počítám.