Přesto vždy zdolal výšku 226 centimetrů, což osmadvacetiletého atleta poslalo na březnové halové mistrovství Evropy do Göteborgu. „Soustředím se s klidnou hlavou na vrchol sezony," hlásí Bába.

Co chybělo na úvod sezony ke 230 centimetrům?

Mám problémy s rozběhem, kde nejsem srovnaný. Pořád jsem na začátku sezony a nejsem vyskákaný. Až se víc sžiju s rozběhem, forma půjde nahoru.

Přesto jste limit 226 centimetrů na halové mistrovství Evropy skočil hned na prvních závodech.

Splnit limit byla povinnost. Nepočítal jsem s ním jistě, ale byl to můj úkol. V přípravě jsem skákal vysoko. Jenže jsem se chtěl hned po zisku limitu na dalších závodech zvednout na 230. Potřebuju si brzy osahat laťku výš.

Loňský rok vám nevyšel. Jak jste neúspěchy vyháněl z hlavy?

Dal jsem si klid. Deset dní jsem si užil v Chorvatsku. Měli jsme s přítelkyní pohodu, protože už bylo září. Nepodařený olympijský rok mě ohromně mrzel. Někdy se stane, že sezona neklapne. Jenže když je zrovna olympijská, bolí to dost. Chci to odčinit a navázat na rok 2011, kdy se mi dařilo. Získal jsem evropskou medaili v hale a skončil jsem čtvrtý na mistrovství světa venku.

Změnil jste něco v tréninku?

Ano. Přidali jsme nějaké cviky, ale techniku příliš neměníme. Spíš jsme se zaměřili na posilovnu a na držení váhy. Hlídám si víc životosprávu.

Máte s ní problémy?

(Směje se) Nezdravé věci si dám rád. Snad ještě do dvaceti let jsem z lednice jedl úplně všechno a tělo spalovalo rychle. Teď už jsem zodpovědnější a jídelníček si hlídám.

Čeká vás halový šampionát v Göteborgu, kde obhajujete stříbro z Paříže. Máte opět medailové šance?

Pokud mi vyjde na sto procent příprava, můžu skočit vysoko. Cítím se letos dobře. Nemůžu do skákání před mistrovstvím prát naplno. Soustředím se s klidnou hlavou na vrchol sezony.

Někteří výškaři po olympiádě halovou sezonu vynechají…

To je pravda. Někdo určitě vynechá. Přesto si na šampionátu zaskáče velká konkurence. V tomhle se nechám překvapit. Třeba mile. Mistrovství Evropy bude nabitá soutěž. V hale můžou skákat tři závodníci z jedné země. V Rusku je třeba osm výškařů elitní úrovně, takže všichni tři nejlepší mají klidně na medaili.