Největší cyklistický podnik na Břeclavsku se blíží. Druhý ročník Valtického cyklobraní je v programové listině seriálu Kolo pro život už v sobotu 15. září. Už loni bylo velkolepé, přihlásilo se na 1800 cyklistů, letos organizátoři čekají minimálně stejný počet, ne-li vyšší. A chystají pro ně i novinky.

Tou první budou částečné změny na trati. Spíše tedy zpestření. Hlavní motivací k oživení trasy bylo to, že si jezdci loni stěžovali na příliš rovinatý profil trati.

„V Katzels-dorfském lesíku je vhodný terén pro malou cross country vložku, kterou si cyklisté užijí a trošku je to zpomalí. Ještě předtím se nám podařilo domluvit vodní brod v pískovně u pana Zechmeistera. A nakonec jsme připravili vrchařskou prémii při výjezdu na Reistnu, kde dostanou tři nejrychlejší peněžní odměnu," vypočítává novinky hlavní organizátor závodu Kamil Balga z Břeclavi.

Ten musel letos přibrat do týmu nové lidi, protože se závod začal rozrůstat. Celkem se o Valtické cyklobraní stará tým pětasedmdesáti li­dí.

Kromě toho se valtický závod pojede i jako Erste Bike Cup, na kterém závodí zaměstnanci Erste Bank z různých evropských zemí. Čeká se jich na dvě stovky a jede se jen jednou ročně a vždy v jiné zemi. I tento podnik staví valtickou akci zase o stupeň výše než předchozí ročník.

Už loni ale byly závody zaměřené na rodiny s dětmi, na zámecké louce pro ně byl připravený doprovodný program se stánky s občerstvením i různými sportovními doplňky. Kromě toho se jel závod dětí Junior Trophy nebo se na pódiu šlapalo víno na čas.

„I letos jsme neupustili od strategie natáhnou na jih Moravy nejen profesionální cyklisty, ale i obyčejné lidi, nejlépe s rodinami. Chceme jim na trase ukázat památky v lednicko-valtickém areálu, aby se sem jednou vrátili. Projedou kromě Reistny i kolem Apollonova chrámu nebo pod Randez-vous. A cíl je za valtickým zámkem, kde bude celé závodní zázemí. Navíc v sobotu večer bude ve Valticích dýňobraní, což je pro závodníky také lákadlo. Co si budeme povídat, táhne je sem hlavně kolo a burčák," říká s nadsázkou Balga.

Se závodem jsou spojené i komplikace, hlavně v místech, kde se trasa kříží se silnicí. „Tentokrát jsme najali i dobrovolné hasiče ze všech koutů okresu, kteří pomůžou jako traťoví komisaři, umí poskytnou první pomoc a zjednat si respekt a chovají se jako profíci. Kromě toho budeme už od Poštorné a od Mikulova upozorňovat světelnými tabulemi, že v sobotu 15. září v době od 11 do 16 hodin bude ve Valticích omezený provoz.

Hlavní organizátor už plánuje, že by se mohl seriál závodů Kolo pro život objevit na jižní Moravě dvakrát ročně. Tentokrát by rád zorganizoval závod v okolí Břeclavi. Čeká hlavně na schválení termínu direktoriátem seriálu.

„Mohlo by to být někdy v dubnu kolem Velikonoc, to už tu máme sucho a teplo, což jinde není. Mohlo by to celý seriál otvírat. Využili bychom areál pod zámkem a jelo by se Kančí oborou, do Ladné a po hrázi podél Dyje," představuje své plány Balga.

PROPOZICE:

Datum: 15:9. 2012 od 9:00 do 18:00 hodin na valtickém náměstí a na zámecké louce

Ukončení přihlášek: 10.9.2012

K 5.9. přihlášeno: 1050 jezdců

Délka závodních tras: 54 km (převýšení 578 m), 40 km (454 m) nebo 26 km (okolí Valtic, Katzelsdorfu a Schrattenbergu)

Startovné: junior trophy 100 Kč, delší trasa 650 Kč, kratší 350 Kč

Start hlavního závodu: 12:00 a 13:00 z náměstí, start junior trophy od 9:40 do 11:50 hodin

Cíl a vyhlášení vítězů: v 16:00 hodin na zámecké louce