Diváci čtvrtého ročníku mistrovství handicapovaných cyklistů byli svědky neobvykle dramatického klání. Maximální nasazení závodníků provázely kolize i zranění. Při sobotním závodu v Bořeticích svištěli do cílové rovinky i sedmdesátiki­lometrovou rychlostí. A díky vysoké rychlosti se stala kritickým místem i ostrá zatáčka v Hustopečích U Špagáta. Naštěstí se karamboly obešly bez vážnějších zranění. Jen české handbikerce Kateřině Antošové přibyly nad obočím tři stehy a den po závodech propustili z nemocnice i handbikera, kterého záchranka odvezla s podezřením na infarkt. Lékaři usoudili, že se jednalo se o nevolnost z přetížení organismu.

Zdravotnice Lenka Ondráčková se rozhodně nenudila. Zasahovala celkem pětkrát. „V zatáčkách to kluci vyklopili, byli odření. Antošová měla i hodně velkou tržnou ránu, jela na ošetření do nemocnice, kde jí to zašívali. A ve dvou případech byla zranění těžší. Jednomu ze závodníků špatně dýchalo, ale otok brzy splasknul. V druhém případě jsme volali i záchrannou službu kvůli podezření na infarkt," uvedla.

Boj o mistrovské tituly začal v sobotu časovkou v Bořeticích. Téměř desetikilometrová trasa vedla po komunikacích mezi vinicemi a meruňkovými sady ve směru na Velké Pavlovice. Vytrvalostní zkouškou byl kopec před Němčičkami a nebezpečnou odměnou naopak sešup do cílové rovinky v Bořeticích.

S náročnou trasou si nejlépe poradil Miroslav Šulc s časem 19:30, 78 minut. Se ztrátou 36 vteřin projel cílovou časomírou závodník kategorie Jan Tománek a třetí celkově nejlepší čas zajel jeho kolega Tomáš Mošnička. „Trať je krásná a spravedlivá, ale nejhezčí byl ten závěr, když člověk projede cílem a ví, že už se může nadechnout a nemusí u toho krvácet," konstatoval Miroslav Šulc.

Skromně obsazenou kategorii žen reprezentovala jediná česká závodnice Kateřina Antošová, která projela cílem s časem 27:53,86 minut. „Na handbiku jsem začala jezdit až v dubnu letošního roku. V podstatě jsem deset měsíců po úrazu, takže vlastně začínám," prozradila na sebe.

Paracycling 2013 pokračoval nedělním silničním závodem Českého poháru v ulicích Hustopečí. Trasa dlouhá necelého dva a půl kilometru měla start i cíl na Dukelském náměstí. Jasný vítěz vzešel z desetikolového klání. S časem 42:39, 70 minut se jím stal opět závodník se startovním číslem jedna Miroslav Šulc.

Kateřina Antošová získala kromě stříbrné medaile Českého poháru i cenu Fair Play za to, že navzdory zranění se rozhodla závod neukončit a se zakrvácenou tváří ho absolvovala až do konce.

Domácí Stanislav Bíza obsadil devátou příčku celkového pořadí s časem 46:56,52 minut. Závody pod hlavičkou Hustopečí hodnotí na výbornou. „Až na nějaké kolize a zdravotní problémy závodníků to dopadlo všechno výborně. Je znát práce týmu hustopečských lidí z marketingu a kultury, kteří odvedli velkou práci. Závodníci se nestačí divit, jaké zázemí tady v Hustopečích mají. Starají se tady o ně pořadatelé, na trase mají polívače, výborné značení trasy, perfektní vyhlášení, občerstvení. Opravdu je to srovnatelné s evropským závodem na vrcholové úrovni," pochválil Bíza.

Organizace závodu není jednoduchou záležitostí. Vyžaduje vysoké nároky na koordinaci velkého množství lidí a bezpečnostní opatření. Organizační tým tvoří asi stovka lidí, kteří zajišťují bezpečnost na trase a servis závodníků. Ve městě platí dopravní omezení a uzavírky, které je třeba koordinovat s linkovými autobusy. Spolehlivost jednotlivých členů týmu musí být stoprocentní.

Starosta pořádajícího města Luboš Kuchynka vnímá letošní závod za podstatně dramatičtější než v minulých letech. „Místy mě i mrazilo. Trochu mě mrzí, že došlo i ke zraněním, nicméně konec dobrý, všechno dobré. Vynikající výkony, vynikající účast, vynikající počasí i skvělí domácí příznivci. Takže jeden z nejlepších závodů, ale jak říkám, trošku mě mrazilo," dodal.