V minulém dvoukole vybojovaly volejbalistky Lokomotivy plný počet bodů na palubovce Nového Jičína, a tím se posunuly na druhé místo v tabulce moravské skupiny I. ligy žen.

Tabulku neohroženě vede Moravská Slávia Brno. Za druhou Lokomotivou byl se stejným počtem bodů na třetím místě Sokol Nusle-Praha a následoval s tříbodovou ztrátou tým Opavy.

„Tabulka byla velice vyrovnaná a v posledním dvoukole základní části soutěže se rozhodovalo o druhém a třetím místě naší skupiny. O tato dvě místa, zaručující postup do nadstavbové části soutěže, bojovaly v nepřímém souboji na dálku naše holky, Nusle a Opava. Nusle s Opavou měly výhodu lehčího losu. Nusle doma hostily předposlední Nový Jičín a Opava jela na palubovku posledního Uherského Hradiště," popsal situaci před zápasem vedoucí břeclavského celku Ivan Rylich.

Náhradní libero

Tým Lokomotivy tedy musel bodovat alespoň v jednom zápase s favoritkami z Moravské Slávie. „Museli jsme řešit před zápasem nečekanou komplikaci, když nám onemocnělo libero Hana Moláková. Do žlutého dresu libera se tak musela obléknout Tereza Hunkařová a své role se zhostila úspěšně," objasnil vynucenou změnu v sestavě břeclavský funkcionář.

Břeclavské ženy rozehrály důležitý zápas velmi dobře. V polovině prvního setu už vedly 13:7 a zdálo se, že vytvořený náskok bude dostatečný. Ale nebyl. „Holky nedokázaly udržet koncentraci až do samého konce setu a v dramatické koncovce prohrály 23:25. Zbytek zápasu už patřil domácím hráčkám, které přitvrdily a druhý set jasně ovládly. Jen ve třetí sadě se Brňanky držely až do koncovky.Rozhodl fakt, že si Břeclavanky celou dobu udržovaly mírný náskok.

Zlepšený výkon plně předvedly břeclavské volejbalisky ve čtvrtém setu. „Holky začaly parádně a díky podáním Jany Šánové vedly 4:0. Dařilo se jim i na smeči a blocích. Brňanky už na naši hru nenašli recept, a tak prohrály jasně 15:25," potvrdil Rylich.

Břeclavské volejbalistky nejlepším výkonem sezony dokázaly porazit vedoucí tým soutěže 3:1 na sety a získaly důležité tři body, potřebné k zajištění účasti v první skupině nadstavbové části soutěže.

Odveta přinesla opět tuhý boj. Od začátku prvního setu tahala Lokomotiva za kratší konec. V průběhu celého setu stahovala mírný náskok hostí a nakonec těsně prohrála 23:25. Zcela odlišný vývoj měl druhý set. V tom Břeclavanky dominovaly a vyhrály druhý set 25:16.

Zrcadlově opačný byl třetí set. Ten začaly výborně břeclavské ženy a hostující trenér musel za 5:1 zastavovat hru oddechovým časem. Brňanky postupně srovnaly skóre a v dramatické koncovce těsně vyhrály 25:23. A hra jako na houpačce pokračovala.

Ve čtvrtém setu zase zcela jasně na palubovce dominovaly Břeclavanky a vyhrály 25:14.

O vítězi celého utkání musela rozhodnout zkrácená hra pátého setu. Lokomotiva se do stavu 7:7 držela, ale koncovku nezvládla. Obrovskou bojovností dokázaly hostující hráčky ubránit téměř všechny útoky domácích a vyhráli poslední sadu 15:9.

I přes prohru Břeclavanky potvrdily, že patří k nejlepším týmům první ligy žen. Zajistily si účast ve finálové skupině a budou bojovat o celkové první až šesté místo. Prolínací část soutěže mezi českou a moravskou skupinou I. ligy budou zahajovat z výborného třetího místa.

TJ Lokomotiva Břeclav – Moravská Slávia Brno 3:1 (-23, 18, 23, 15) a 2:3 (-23, 16, –23, 14, –9)

Sestava Lokomotivy Břeclav: nahrávačka – Lucia Slobodová, smečařky – Michaela Bábíčková, Jana Šánová a Lenka Fabikovičová, blokařky- Šárka Rylichová a Ivana Lucká, diagonální hráčka – Jana Magátová, libero týmu – Tereza Hunkařová

Výchozí tabulka nadstavbové části soutěže o 1. až 6. místo – I. liga žen 2012/13

1. Tatran Střešovice 18 bodů
2. Mor. Slávia Brno 15 bodů
3. Lok. Břeclav 12 bodů
4. Madeta Č. Buděj. 10 bodů
5. Sokol Nusle 8 bodů
6. Rokycany 8 bodů