Jenže otázka je, jestli se v dalších dnech ještě něco nezmění. Pokud ne, sport po čtyřech měsících zase ožije. „Čím dřív, tím líp. Především u dětí je tak dlouhá pauza problém a doufáme, že na sport ještě nezanevřely a vrátí se na hřiště v plném počtu,“ pravil předseda boskovického fotbalu Radek Stříž.

Kluby ale stále ještě čekají na vyjádření svých asociací. Nikam nespěchají. „Lidi jsou už samozřejmě natěšení a ptají se, kdy začneme. Jak to bude oficiálně potvrzené od českého baseballu, jdeme do toho. Hřiště i materiál jsou připravené, stačí napsat rodičům a klidně i od pondělí můžeme trénovat,“ uvedl předseda a šéftrenér mládeže blanenského baseballu Jaroslav Krejčíř.

Blanenský obránce Ondřej Sukup je jedním ze stabilních členů obranné čtveřice.
Blanenská defenziva exceluje. Hru jsme hodně zjednodušili, říká Sukup

Někde jsou kluby ale závislé také na vedení města. „Rádi naši činnost jako klub obnovíme, ale zatím není jisté, jestli budou znojemská sportoviště přístupná. Řešíme to,“ řekl trenér znojemských florbalistů Jan Šťastník.

Návrat do akce ale nebude úplně bez omezení. Z výkladu České unie sportu vyplývá, že pokud sportovci venku nemohou dodržet rozestupy aspoň dva metry, musejí se prokázat negativními výsledky testů na Covid-19, které nejsou starší osmačtyřicet hodin. „Jsme připraveni děti testovat a dodržovat všechna potřebná opatření. Začít můžeme v podstatě okamžitě,“ prohlásil Stříž.

Přísnější podmínky platí pochopitelně pro vnitřní sportoviště, kde je testování povinné v každém případě. Jenže třeba znojemští florbalisté chtějí trénovat hlavně venku. „Nevěnovali bychom se ani florbalu, ale chodili spíš na umělku na fotbal, na ovál běhat a zpestřili si tréninky jakýmikoliv aktivitami. Začala by sportovat i mládež a čím budou děti menší, tím víc to pojmeme herně,“ líčil Šťastník.

Baseballisté blanenské Olympie zahájí extraligovou sezonu příští týden.
Olympia příští týden zahájí sezonu. I se staronovou posilou z Japonska

Důvod je jasný, tento soutěžní ročník v nižších florbalových soutěžích byl oficiálně ukončený. „Obnovení naší činnosti nebudeme brát ani jako přípravu na následující sezonu, ale spíš jako sportovní restart, protože 99 procent hráčů půl roku nemohlo na žádné sportoviště,“ poznamenal Šťastník.

Povolení obnovit tréninky v kompletním složení mužstev otevírá také otázku, jestli se dohraje tato sezona v nižších fotbalových soutěžích.

Ty musejí skončit nejpozději 30. června. „Opětovný start soutěží nedoporučuji, protože by byla narušena a ovlivněna regulérnost a objektivita soutěží. Vím, že moje odpověď řadu klubů nepotěší, zvláště ty, které se v současné době v neúplné tabulce nacházejí na postupových příčkách. V podobné situaci se ovšem loni nacházel i náš oddíl, který byl na prvním místě s náskokem devíti bodů,“ podotkl předseda fotbalového Tatranu Bohunic Lubomír Němec a dodal: „Tréninkový proces ale chceme zahájit.“