Loni se fanoušci motoristického sportu tradičního závodu v Hustopečích kvůli hygienickým opatřením nedočkali, o to víc se nyní těší na šestnáctý ročník AGROTEC PETRONAS rally. Na jeho startu se představí celkem 107 posádek.

Závod je třetím dílem českého a slovenského šampionátu a především na české straně se sejde opravdu absolutní špička. Hlavním favoritem je Jan Kopecký, který letos poprvé pojede v barvách domácího týmu Agrotec Škoda Rally Team. „Hustopeče jsou specifická soutěž, jediná s výjimečnými úseky, které často zavítají do vinic. Cesty jsou zaprášené a uklouzané, je tam i vysoký poměr šotolinových silniček, které pořadatelé využívají. Soutěž se jede na opravdu malém plácku, je kompaktní, s nádhernými rychlostkami a s minimálními přejezdy. A z mého pohledu tam snad ani žádné negativum není,“ vyznal se Jan Kopecký.

Moravan Lednice po výhře s divizní Břeclaví 1:0 stejným poměrem prohrál s Velkými Pavlovicemi.
Lednice může vyhrát turnaj, který pořádá. Porazila i divizní Břeclav

Jeho největšími konkurenty budou trojnásobný vítěz Václav Pech a také obhájce prvenství z roku 2019 Filip Mareš. „Rally Hustopeče patří k mým oblíbeným soutěžím a už se nemůžeme dočkat startu. Velmi nás potěšilo, že se podaří soutěž uspořádat i za účasti diváků. Dočkali jsme se a kolem tratí i v servisní zóně bude opět po delší době ta správná atmosféra. Budeme se snažit, abychom se naším výkonem všem fanouškům za jejich trpělivé čekání odměnili,“ prohlásil Filip Mareš, jenž letos pojede společně s Radkem Buchou.

Nad účastí diváků visel dlouho otazník, nakonec byla povolena. „Co se týče epidemiologické situace, pracovali jsme na třech variantách. Stále jsme však byli optimisti a věřili, že soutěž pojedeme i s diváky. Jsme moc rádi, že se to podařilo,“ oddechl si šéf organizačního týmu Martin Rada, který je zároveň také rekordmanem závodu, protože nechyběl na startu ani jednoho z dosavadních patnácti ročníků.

Galerie vítězů
2005 Roman Odložilík – Miroslav Fanta (Renault Clio S1600)
2006 Josef Semerád – Bohuslav Ceplecha (Mitsubishi Lancer EVO IX)
2007 Leoš Flídr – Bohumil Ehl (Škoda Octavia WRC)
2008 Václav Pech – Petr Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX)
2009 Roman Kresta – Petr Gross (Peugeot 207 S2000)
2010 Václav Pech – Petr Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX)
2011 Jan Kopecký – Petr Starý (Škoda Fabia S2000)
2012 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia S2000)
2013 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia S2000)
2014 Václav Pech – Petr Uhel (Mini Cooper S2000 1.6T)
2015 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5)
2016 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5)
2017 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5)
2018 Jan Kopecký – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5)
2019 Filip Mareš – Jan Hloušek (Škoda Fabia R5)

Letošní „rally mezi vinicemi“ odstartuje v pátek v 17 hodin, konec je naplánován na sobotu přibližně ve stejný čas. Vstup do servisu bude fanouškům umožněn na základě doložení negativních testů nebo prodělaného očkování, přítomnost diváků podél rychlostních zkoušek bude na osobní zodpovědnosti každého jedince.