Že to není možné? Ale je. Zkušený pilot od 312. squadrony, plukovník ve výslužbě Emil Boček, postupně likviduje odpor soupeře, bere mu figurku za figurkou a už dává jeho osamocenému králi mat.

Uhodli jste, v zasedacím sále hustopečské radnice právě soupeří váleční veteráni, členové České obce legionářské, Klubů vojenské historie a aktivních záloh v ovládání šachových armád na čtyřiašedesáti černobílých polích.

Podmínkou účasti je jen ryzí amatérismus, registrovaní šachisté mohou být pouze diváky nebo rozhodčími.

Hlavním magnetem akce je samozřejmě válečný letecký mechanik a stíhací letec plukovník Boček, nositel nejvyššího státního vyznamenání Řádu Bílého lva. Kdo mu pečlivě naslouchal, mohl se dozvědět příběhy z let dávno minulých.

„Ve svých devětaosmdesáti letech je v úžasné fyzické i duševní kondici a u dobrého hustopečského vína je schopný hodiny vyprávět o svém mládí v Tuřanech, o dobrodružné cestě do Anglie, o setkání s generálem Peřinou, čestným občanem Hustopečí, i o své poválečné práci přesného mechanika v Brně,“ nabízí pohled na veterána jeden z organizátorů turnaje David Ciprys z okresního šachového svazu.

Moudrý nadhled dlouhého a aktivně prožitého života kombinuje Boček s trefnými glosami minulosti i současnosti. Pro pádné slovo nejde daleko a po pár sklenkách vína to schytají i politici.

„Jeden větší dacan, než druhý…,“ říká neokázalý hrdina, co si myslí o dnešní politické reprezentaci. Boček přitom nikdy nešel nikomu po krku, ale také se nikdy před nikým nehrbil.

Organizační šéf akce František Trávníček z Legionářské obce Valtice, který se sám turnaje aktivně zúčastnil, nazval akci „Nultý ročník Memoriálu Amose Pokorného“, na paměť legionářského velitele, plukovníka justiční služby, člena synodní rady Českobratrské církve a také meziválečného šachového mistra a člena tehdejšího reprezentační­ho týmu.

Účastníky turnaje přijal přímo na radnici starosta Hustopečí Luboš Kuchynka, sám velmi dobrý šachista, společně s farářem Českobratrského sboru z Nosislavi Ondřejem Mackem.

„Pan farář šachisty povzbudil citátem svého oblíbeného spisovatele Stefana Zweiga: Bůh stvořil šachy, aby zahnal nudu a posílil mysl,“ komentoval dění na hustopečské radnici Ciprys.

Mezitím za jeho zády starosta Kuchynka sám rozehrál simultánku proti sedmi soupeřům najednou, v níž během půlhodiny exceloval s výsledkem sedm nula.

Samotný turnaj vyhrál zaslouženě Jaroslav Jarolím z Brna před Františkem Trávníčkem z Valtic a Miroslavem Pavelkou z Břeclavi.

Spokojení pořadatelé už chystají na příští rok oficiální první ročník, na který by do Hustopečí přijeli zástupci Legionářských obcí ze všech krajů České republiky.

Od smrti Amose Pokorného totiž uplyne v příštím roce přesně 64 let, právě tolik, kolik je políček na šachovnici. A navíc se pomalu blíží sté výročí vzniku legií i Československé republiky.