Břeclavský softbalový klub Locos byl založen v roce 2011a vznikl na základě školního kroužku. „V rámci skautských výletů do přírody jsme hráli různé pálkovací hry, softbal nejvíce. Kluky to zaujaloa rozhodli se softbalu naplno věnovat. Nejprve ve školním kroužku, který posléze přerostl do sportovního družstva. Teď nám první generace hráčů dorostla až do extraligy, což nás velmi těší,“ vyprávěl Kubát.

„V začátcích se promítaly v našem klubu skautské prvky, hlavně v rámci přístupu a vedení klubu. Jenže postupem času se z toho stávala více sportovní záležitost. Letos ale jedeme na soustředění, také do pravého zálesáckého srubu uprostřed lesů, to je furt stejné.“

Junioři z Břeclavi vybojovali postup na základě úspěchů ve druhé lize. Kostru tvoří talentovaní hráči, mnozí z nich jsou zároveň českými reprezentanty juniorských výběrů.

Matyáš Pálka první závod v Castrezzatu nedokončil, ale ve druhém vyjel pěkné čtvrté místo.
Minimotocyklista Pálka si zvyká na silnější stroj

Na kom tedy postaví Břeclav svou premiérovou extraligovou sezonu? Kdo patří k držákům a jistotám? „Tohle je to, co mě na našem týmu baví. V každé sérii zazářil někdo jiný. Jako by si kluci tu zodpovědnost předávali. Osobnostně samozřejmě někteří tíhnou k pozici lídra, ale hráčsky jde o tým, kde pokaždé zabere někdo jiný a dohromady to funguje,“ dodal hlavní trenér Dušan Borbély.

Břeclav však přece jen bude mít jednu velkou hvězdu. V rámci projektu České asociace softbalu si za místní tým zahraje kanadský nadhazovač Zachary Pierce. A jedná se opravdu o unikátní posilu. Vždyť Pierce byl jmenován do výběru 40 nejlepších hráčů v Kanadě a získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče (MVP) na kanadském juniorském mistrovství. „Objíždí tréninky mládeže, radí našim začátečníkům. Je to opravdu významná pomoc. Naši hráči ho přijali jako sobě rovného, chápou ale jeho kvality,“ hodnotil spolupráci Vlastimil Kubát.

Jak se Břeclav k takové zahraniční posile vůbec dostala? Nejvyšší mužská softbalová soutěž bude totiž posílena o šest elitních nadhazovačů ze zahraničí. Cílem je, aby se čeští pálkaři pořádně připravili na mistrovství světa v Praze a v Havlíčkové Brodě, která se uskuteční v červnu. Břeclavi byl přidělen právě jeden z nejlepších. „Díky tomuto projektu a skutečnosti, že se v letošním roce nesestupuje, tak máme ambice nasát co nejvíce zkušeností. Zároveň chceme získat další posily ze zahraničí,“ dodal Vlastimil Kubát.

Břeclavská veslařka Markéta Nedělová (vlevo).
Nedělové chyběly k medaili tři desetinky

Úvodní extraligový duel se rozehraje na hřišti SVČ Břeclav – Duhovka od 13 hodin proti Chomutovu tuto sobotu. Pro diváky je připravená nově zastřešená tribuna.