"Zkušený západočeský tým přijel do Břeclavi v kompletní sestavě s cílem potvrdit své vedoucí postavení a odvést si z jihu Moravy plný počet bodů. Prohrami z minulého týdne jsme se posunuli v tabulce dolů a přiblížil se nepříjemné barážové pozici," tvrdil trenér Břeclavanek Ivan Rylich.

Jeho svěřenkyně se konečně sešly k důležitému utkání v kompletní sestavě. Do týmu se vrátila uzdravená blokařka Ivana Lucká, a tak se volejbalistky Lokomotivy chtěly poprat o všechny body, aby si před posledním dvojzápasem vytvořily bodový náskok.

Na palubovce se bojovalo o každý bod. První set byl vyrovnaný až do samotné koncovky, v níž byli šťastnější hosté a vyhráli těsně 25:23. Podobný vývoj měl i druhý set. Jen s tím rozdílem, že v koncovce setu měla navrch Lokomotiva a vyhrála po velkém boji 28:26.

I další sety byly vyrovnané a předváděný volejbal se musel divákům líbit. V důležitých chvílích se domácí hráčky dokázaly vždy plně koncentrovat a zaslouženě vyhrály třetí i čtvrtou sadu, a tím celý zápas 3:1 na sety.

Odveta pak přinesla opět napínavý volejbal. „V prvním setu jsme na palubovce zcela jasně dominovali a přejeli Rokycany 25:12. Ty se z tohoto výprasku rychle oklepaly a druhý set vyhrály 25:22. Třetí set zase patřil nám, po výborném výkonu jsme jej vyhrály 25:19," uvedl Rylich.

I do čtvrtého setu vstoupily hráčky Lokomotivy výborně. Bod po bodu si vytvořily velice slibný náskok 20:16. O ten však záhy přišly. To když se na podání postavila hostující nahrávačka, která se svým výborným podáním nejvíce zasloužila o zvrat v tomto setu. Rokycany vyrovnaly na 22:22 a byly přesnější i v koncovce, kterou vyhrály 25:23.

Bylo srovnáno na sety 2:2 a o vítězi celého utkání musela rozhodnout zkrácená hra páté sady. V té si hostující hráčky udržovaly těsný náskok, o který ale v závěru přišly, když Lokomotiva srovnala na 13:13. Obrovskou bojovností dokázaly Břeclavanky ubránit všechny útoky hostů a vyhrály poslední sadu 15:13. „Opět jsme dokázali, že když hrajeme v kompletní sestavě, jsme schopní porazit každého soupeře v první lize," dodal Rylich.

Za tyto dva vyhrané zápasy si Lokomotiva připsala do tabulky pět důležitých bodů. Tím se však ještě definitivně nezbavila hrozby baráže. V souběžně hraném utkání dokázaly volejbalistky Českých Budějovic jednou vyhrát v Opavě a připsaly si do tabulky dva body.

Tím má břeclavská Lokomotiva před Slavií České Budějovice náskok jen tří bodů a o týmu, který bude hrát baráž o účast v I. lize, se rozhodne až v posledním dvoukole.

To se už tento týden. I když má Lokomotiva náskok tří bodů, Jihočešky mají výhodnější výchozí pozici. Na domácí palubovce přivítají poslední celek soutěže Tatran Střešovice B a dají se očekávat dvě snadná vítězství domácích. Na to musí břeclavská Lokomotiva reagovat ziskem nejméně čtyř bodů, a to na hřišti Dobřichovic, které jsou v tabulce na třetím místě.

TJ Lokomotiva Břeclav – VK Rokycany 3:1 (-23, 26, 20, 22) a 3:2 (12, –22, 19, –23, 13)

Sestava Lokomotivy Břeclav: nahrávačky – Lucia Slobodová a Petra Dubinová, smečařky – Tereza Hunkařová, Simona Holečková a Veronika Čuňočková, blokařky-Šárka Rylichová, Ivana Lucká a Romana Lucká, diagonální hráčka – Veronika Šnellyová, libero týmu – Hana Moláková