Mimo vrcholný podnik v zámoří břeclavského veslaře láká rovněž jarní mistrovství Evropy, které budou pořádat severočeské Račice. „Doma jsem ještě na velkých závodech nejel. Strašně bych si přál se tam probojovat a zajet co nejlepší výsledek. S Jakubem se na to intenzívně připravujeme. Čeká nás však ještě dlouhá cesta, abychom se dostali přes všechna síta, kvalifikace a testy, které nás od příchodu nového ústředního trenéra Simona Coxe provázejí. Doufám, že to všechno zvládneme a potvrdíme svoji výkonnost," sdělil odchovanec břeclavského veslování.

SELFIE S DJOKOVIČEM

V současnosti Helešic s Podrazilem polykají tréninkové dávky pod vedením trenéra Milana Dolečka společně s nejlepším českým veslařem Ondřejem Synkem. „Jdeme ověřenou cestou. Ondra už takhle s trenérem Dolečkem trénuje sedmnáct let a má výsledky, je to pro mě takový motor. Každý den se těším na další trénink, vím, že to má smysl. O Milanovi je známo, že s Ondrou trénují menší objemy ve větší intenzitě. Nejdřív jsem se toho trochu bál, ale myslím si, že jsem se s tím vypořádal dobře a že se nadále zlepšuji," sdělil juniorský mistr světa.

Ten má za sebou v uplynulém roce největší zážitek, když společně s Podrazilem obsadili na olympijských hrách v Riu sedmou příčku. „Sedmé místo vidím jako obrovský výsledek, kterého jsem ve dvaceti letech dosáhl. Za tři roky v Tokiu bych samozřejmě chtěl dosáhnout ještě výš. Motivace tam prostě pořád je: být lepší a lepší, až třeba nejlepší," pravil Helešic, jehož v Brazílii uhranula olympijská atmosféra.

„Úžasné je tam vůbec být. Ocitl jsem se mezi špičkovými reprezentanty ze všech sportů, což byl sám o sobě mimořádný zážitek. Potkal jsem tam třeba Novaka Djokoviče, s nímž mám selfie, prohodil jsem pár slov s Petrou Kvitovou, získal jsem nové kamarády. Startovat na olympijských závodech je něco neskutečného – ať co se týče atmosféry, nebo lidí," uzavřel Helešic.

VÁCLAV PETRŮ