Letošní ročník Hustopečského skákání je poprvé zařazen do WorldIndoor Tour - Silver meeting, což je nejvyšší možné ocenění pro tento typ soutěže na světě. „Představí se u nás závodníci z pěti kontinentů, prvně v historii se zúčastní i výškaři z Austrálie a Oceánie. Když jsem se ptal největších hvězd, proč si vybraly náš mítink, řekly, že ho dlouho sledují a slyšely na něj od ostatních závodníků skvělé reference,“ těšilo hlavního pořadatele.

Premiéru v halovém závodu si na Břeclavsku odbude devětadvacetiletý Brandon Starc. Australan, jenž skončil pátý na olympiádě v roce 2021 v Tokiu, se vrací po roční pauze zaviněné zraněním. „Jedná se o velmi známého výškaře, který se účastnil finálových bojů na několika mistrovstvích, ale vždycky skákal jen venku. Letos se rozhodl, že zkusí i náš mítink, při kterém se historicky poprvé v kariéře představí v hale. Jsem zvědavý, jak se mu závod podaří. Po příletu z Austrálie si trochu stěžoval, že je mu u nás zima,“ smál se Háder.

Na fotbalovém hřišti v Bavorech řádí krtek.
Hon na krtka! Fotbalové hřiště v Bavorech navštívil i deratizér

V mužské kategorii Australana čeká velká konkurence. Největší favorit je loňský hustopečský vítěz Sanghyeok Woo z Koreje, jenž má svůj absolutní osobní rekord 236 cm právě z Hustopečí. „Mluvil jsem s ním na konci ledna v Nehvizdech, kde na poslední chvíli zrušil svůj start. Měl nějaký lehčí zdravotní problém, ale u nás je zaregistrovaný a očekáváme ho,“ věřil organizátor v příjezd světové jedničky.

Divákům se v sobotu představí i známý výškař Luis Zayas z Kuby, který na Břeclavsku startuje pravidelně. „Vždycky u nás pokořil 230 cm, věřím, že se mu to podaří i letos. Vyhovuje mu náš měkký povrch,“ prozradil Háder.

Ten považuje za hlavní eso závodu Australanku Pattersonovou, kterou v kategorii žen doplní Marija Vukovičová z Černé Hory a Iryna Gerašenková z Ukrajiny. „Iryna se u nás představí už pošesté. Každý rok se zlepšuje, minulý rok skočila venku poprvé dva metry. Na její výkon jsem zvědavý,“ netajil šéf mítinku.

Erik Burac na tréninku hodonínských fotbalistů.
Lanžhot vyměnil za Hodonín. Třetí liga je daleko rychlejší, říká kanonýr Burac

Českou republiku budou v hlavním závodu reprezentovat Jan Štefela, Josef Adámek a mezi ženami se pak představí Klára Krejčiříková. Naopak Michaela Hrubá svou účast kvůli jinému závodu zrušila.

Hlavní závod v hustopečské sportovní hale začne v sobotu v pět hodin odpoledne kategorií žen, na kterou naváže od sedmi hodin večer kategorie mužů.