„Sice jsem neměl k dispozici všechny hráčky, ale i tak jsem mohl břeclavským divákům představit některé nové posily. Poprvé se v dresu domácí Lokomotivy představily smečařka Andrea Drápalová, univerzálka Barbora Cidlíková a smečařka nebo libero Markéta Stará," vyjmenoval nové tváře kouč volejbalistek Břeclavi Ivan Rylich.

Z oválu na hřiště

Turnaj zahájil souboj domácí Lokomotivy a Senice. Na hře břeclavských volejbalistek bylo znát, že do turnaje naskočily z atletické přípravy a s řadou nových hráček. Z počátku prvního setu souhra skřípala. „Zlepšit jsme museli hlavně komunikaci na hřišti a obranu v poli," tvrdil trenér.

Tohoto využil extraligový soupeř ze Slovenska a v půlce setu si vytvořil tříbodový náskok. Břeclavské volejbalistky velkou bojovností obrátily vývoj prvního setu až v samotné koncovce a vyhrály těsně 25:23. I ve druhém setu byly důraznější volejbalistky Lokomotivy a vyhrály také druhou sadu 25:22.

Dalším soupeřem Lokomotivy byly mladé slovenské reprezentantky. „Tento celek tvoří základní kostru volejbalového centra olympijské přípravy Slovenské volejbalové federace. Jeho hlavním cílem je výchova a sportovní příprava reprezentantek. Diváci tak mohli na břeclavské palubovce vidět volejbalové umění mladých reprezentačních nadějí slovenského volejbalu," představil Rylich mladé soupeřky.

Dravé mládí na Lokomotivu neplatilo. Volejbalistky Lokomotivy vyhrály znovu snadno 2:0 a připsaly si další tři body.

Česká stopa

V posledním zápase se volejbalistky Břeclavi střetly s rakouským extraligovým týmem z Lince. Linec vede český trenér Jiří Šiller, který byl v minulosti trenérem české ženské reprezentace. „Již před zápasem bylo jasné, že turnaj vyhrajeme, vzájemný zápas se Senicou jsme při shodě bodů měli lepší. I proto jsem mohl na palubovku poslat pozměněnou sestavu," komentoval změny na palubovce břeclavský kouč.

V prvním setu bylo znát, že zásah do sestavy Lokomotivy byl razantní a domácí ho hladce prohrály 19:25. V druhém setu se domácí ženy značně zlepšily a byly hostům z Rakouska vyrovnaným soupeřem. Druhý set prohrály až v dramatické koncovce 23:25.

„I s malým počtem herních tréninků a s minimální sehraností předčil herní projev moje očekávání," dodal Rylich. Dalšího přípravného turnaje se zúčastní Lokomotiva dvacátého září ve Znojmě.

Konečné pořadí:

1. Lokomotiva Břeclav 6 bodů
2. Senica 6 bodů
3. ASKÖ Linz-Steg 5 bodů
4. Slovensko (kadetky) 1 bod

Výsledky zápasů:

Lokomotiva Břeclav – Senica 2:0 (25:23, 25:22)
Lokomotiva Břeclav – Slovensko (kad.) 2:0 (25:22, 25:21)
Lokomotiva Břeclav – Linz 0:2 (19:25, 23:25)
Linz – Slovensko (kad.) 2:1
Linz – Senica 0:2
Senica – Slovensko (kad.) 2:0

Sestava Břeclavi: nahrávačky Lucia Slobodová, Petra Dubinová, smečařky Simona Holečková, Tereza Hunkařová, Andrea Drápalová, blokařky Šárka Rylichová, Jana Magátová, univerzálka Barbora Cidlíková a libera Markéta Stará, Hana Moláková.