Vítězka hlavního závodu žen je hustopečskému publiku známá, na Břeclavsku startovala již popáté. „V minulosti závod dvakrát vyhrála, skočila u nás i britský rekord. Nyní se vrátila po roční pauze, nečekaly se od ní zázraky, nikdo nevěděl, jak na tom je,“ přiznal šéf mítinku, který byl poprvé zařazen do stříbrné kategorie World Indoor Tour.

Lakeová jako jediná přeskočila 197 cm a pokořila i následujících 199 cm. „Čekal jsem, že bude skákat něco nad devadesát, ale ona překvapila po taktické stránce. Vynechala docela velkou výšku a dál šla za svým, což se jí podařilo. Podruhé v Hustopečích skočila britský národní rekord,“ chválil Háder letošní vítězku.

Vítěz Hustopečského skákání z roku 2022 Korejec Sanghyeoka Woo.
Mistryně světa je favoritka Hustopečského skákání. Přijede i loňský vítěz?

Té chyběl pouhý centimetr k dorovnání hustopečského rekordu z roku 2009, který drží Němka Ariane Friedrichová. „Trochu mě mrzí, že na něj nedosáhla. Začala jí bolet noha, všechno vsadila při snaze o překonání 201 centimetrů na jeden pokus, který jí bohužel nevyšel. Omluvila se a z důvodu zranění další pokusy nevyužila. Měla skákat ještě na dalších závodech v Třinci, ale účast zrušila a zamířila hned po závodu do Anglie,“ prozradil Háder.

Na druhém místě skončila Ukrajinka Iryna Gerašenková a třetí příčku obsadila Kazaška Kristina Ovčinniková. Naopak favoritka Eleanor Pattersonová z Austrálie se prala s rozběhem a odrazem, na stupně vítězů tak nedosáhla.

Mužskou kategorii ovládl Novozélanďan Hamish Kerr, jenž pokořil laťku ve výšce 230 cm. „Mám radost, že i po osmnácté v řadě bylo na našem závodě pokořeno 230 cm. Takovou sérií se mohou chlubit pouze Hustopeče a Bánská Bystrica, je to výška, se kterou se běžně vyhrává Diamantová liga,“ těšilo hlavního organizátora.

Nechybělo moc a Kerr přeskočil i novozélandský národní rekord, který je na výšce 231 cm. „Když skočil třicet, laťku jsme chystali na dvaatřicet, ale on chtěl třiatřicet. Nevysvětlil proč, ale chtěl o centimetr výš. Po prvním pokusu laťka zůstala na stojanu, ale po chvíli spadla. Další skoky už mu nevyšly, ale kdyby měl při prvním pokusu laťku o centimetr níž, skočil by národní rekord,“ popsal Háder zajímavý moment sobotního závodu.

Fotbalisté Hodonína (v červeném) remizovali s Dubnicou.
Hektický závěr. Remízu zařídili Hodonínu mladíci v posledních minutách

Stříbro mezi muži získal Mexičan Edgar Rivera a jeho krajan Eric Portillo bral bronz. Loňský vítěz Shanghyeok Woo z Koreje svou účast kvůli zranění zrušil. „V noci před závodem napsal, že mu národní federace doporučila neriskovat,“ vysvětlil ředitel.

Vyprodaná hustopečská hala burácela při výkonech českých reprezentantů. Jan Štefela skončil sedmý, Josef Adámek jedenáctý a Klára Krejčiříková obsadila poslední dvanáctou příčku. „Atmosféru si chválili všichni závodníci, měli jsme nejvyšší návštěvu za posledních deset let. Hlavní závod sledovalo skoro tisíc diváku,“ dodal Háder.

Výsledky Hustopečského skákání 2023
Muži: 1. Kerr (N. Zél.) 230 cm, 2. Rivera, 3. Portillo (oba Mex.) oba 227 cm, …7. Štefela, 11. Adámek (oba ČR) oba 216 cm.
Ženy: 1. Lakeová (Brit.) 199 cm, 2. Gerašenková (Ukr.) 197 cm, 3. Ovčinnikovová (Kaz.) 195 cm, …12. Krejčiříková (ČR) 175 cm.