„Letošní ročník byl z hlediska počasí i počtu mladých vůbec nejlepší. Zúčastnilo se o stovku více dětí než v minulém roce. Jenom jsme čekali více dospělých. Běh na pět kilometrů není tolik náročný, takže si závod může zkusit prakticky kdokoliv. Lidi se ale asi nechtějí ukazovat a radši chodí běhat sami,“ komentoval předseda pořádajícího atletického oddílu Lokomotivy Břeclav Zbyněk Chlumecký.

Ilustrační foto
Dokonaly odplatu. Stolní tenistky MSK dvakrát zdolaly Krumlov a čeká je finále

Bezvětrné a velmi teplé počasí nalákalo na parkoviště před firmu Racio mnoho rodičů a dětí nejen z atletických přípravek z Břeclavi a okolních obcí. Právě pro ně to jedna z mála možností, jak si zazávodit na domácí půdě před zraky rodičů i prarodičů. Nadanější děti pak mohou atletičtí trenéři zlákat do svých oddílů.


Boj o druhé místo


Hlavní závod mužů a žen na pět kilometrů měl od začátku svého favorita. Roman Paulík si již od startu vytvořil luxusní náskok, který navíc postupně zvyšoval, a nakonec doběhl první do cíle v čase 15:53 minut. Na tomto závodu tak prodloužil šňůru výher na čtyři, i když tentokrát traťový rekord o pár sekund odolal.

O druhé místo se však bojovalo doslova až do posledních metrů. O vteřinu rychlejší byl nakonec dvaadvacetiletý Jakub Špéra z Mutěnic (17:18), který porazil o rok mladšího triatlonistu Lukáše Kynického z Lokomotivy Břeclav (17:19). Na nepopulárním čtvrtém místě doběhl s téměř minutovou ztrátou Martin Daneš (18:20) z Břeclavi a první pětku uzavřel Michal Švrček z Velkých Bílovic (19:22). Závod žen ovládla domácí třicátnice Iveta Brachtlová v čase 22:31 minut.

O časy šlo i mimo stupně vítězů. Závod na třech rychlých rovinatých okruzích přímo láká k lámání osobních rekordů. Pro jeden si doběhl i Břeclavan Zdeněk Rolník. „Naměřil jsem si oproti loňsku zlepšení o více jak minutu. Prakticky bez běžeckého tréninku, spíš jsem přes zimu s kamarády posiloval,“ okomentoval svůj čas 23:23 minut devětatřicetiletý běžec startující za Spartan Race Training Group Břeclav. V závodě dospělých se představila pestrá věková skupina lidí. Nejstarší závodník František Kovařík letos slaví 72. narozeniny, nejmladšímu Denisu Dobšovi je dvanáct let.

Nové workoutové hřiště otevřeli na sokolském stadionu v Lanžhotě. Lidé tam mohou cvičit s vlastní vahou. Jak na to, předvedla skupina Workout Brno.
Napnuli svaly a potem pokřtili hřiště. Cvičení může být hra, ukázali v Lanžhotě