Pokud někdo z nich získá medaili, půjde o velkou senzaci. Šest jihomoravských atletů, kteří se od pátku do neděle představí na halovém evropském šampionátu v Bělehradě, nepatří mezi tahouny reprezentace, mohou však překvapit.

To se před dvěma lety při šampionátu v Praze povedlo třeba dálkaři Radku Juškovi ze Staroviček na Břeclavsku. Do té doby ne příliš známý závodník si doskočil pro stříbro.

Letos zraněného skokana může napodobit brněnský výškař Martin Heindl, který je nejvýš postavený Jihomoravan v evropských tabulkách, patří mu dělená sedmá příčka. „Letos se neskáče moc vysoko, mám tak šanci na pěkný výsledek. Určitě bych rád proklouzl do osmičlenného finále,“ přemítal čtyřiadvacetiletý vytáhlý skokan, který v létě přešel z Brna do pražské Dukly.

Atleti v Bělěhradě
Závodníci s vazbou na Jihomoravský kraj, kteří se zúčastní halového mistrovství Evropy:

- Michaela Hrubá, 19 let, výška (nejlepší letošní výkon 190 centimetrů, dělené 13. místo evropských tabulek)

- Martin Heindl, 24 let, výška (226 cm, dělené 7. místo)

- Romana Maláčová, 29 let, skok o tyči (451 cm, dělené 9. místo)

- Lenka Masná, 31 let, 800 metrů (2:02,97 minuty, dělené 20. místo)

- Filip Sasínek, 21 let, 1500 metrů (3:40,26 minuty, 8. místo)

- Jan Veleba, 30 let, 60 metrů (6,69 vteřiny, dělené 33. místo)

Na velké seniorské akci bude přitom Heindl nováček. Léta jeho výkonnost nešla nahoru, zlom nastal až nyní po přechodu na profesionální režim. S limitem do Srbska však napínal všechny až do posledního závodu. Letenku si zajistil skokem přes 226 centimetrů při víkendovém republikovém šampionátu. „S novým trenérem Janků jsme se vsadili, že v sezoně skočím 230, tak uvidíme. Jinak zatím nervozitu necítím, hrozně se těším,“ vyhlížel.

Rady mu předával i tréninkový parťák Jaroslav Bába, který letos na šampionátu chybí. „Probírali jsme to spolu. Spíš mi radil po psychologické stránce, třeba že se nemám bát soupeřů. Dřív jsem při závodech býval trémista, po přechodu k novému trenérovi se to změnilo. Snad to tak bude i teď,“ přál si Heindl.

Jeho výškařské kolegyni Michaele Hrubé bylo teprve nedávno devatenáct let, je však o mnoho zkušenější. Juniorská mistryně světa skákala už v Praze, kde obsadila osmé místo. Letos zatím za svými loňskými výkony trochu zaostává, nejvýš přeskočila 190 centimetrů. „Mám trochu problém s rozběhem. I když se mi tolik nedaří, chci do finále. Jsem zkušenější, ale pro postup z kvalifikace musím zdolat přes 190. Kdyby byl šampionát minulý rok, možná si dám za cíl i medaili,“ povídala brněnská atletka, která nedávno změnila trenéra. Nově ji vede uznávaný odborník Michal Pogány.

Dalšího adepta na přední umístění představuje hodonínský středotraťař Filip Sasínek. V Bělehradě může startovat na osmistovce i patnáctistovce. Vybral si delší trať, kde má větší šance. „Potvrdil jsem si, že jsem na tom dobře,“ podotkl poté, co opanoval tři kilometry při českém šampionátu.

Sprinter Jan Veleba, půlkařka Lenka Masná a tyčkařka Romana Maláčová se už řadí mezi zkušené z pětadvacetičlenné české výpravy, útok na cenné kovy se od nich příliš nečeká. „Poslední týden před českým mistrovstvím mě překvapilo, že jsem i přes svůj věk byl nervózní,“ uvedl třicetiletý rychlík Veleba, který stejně jako Heindl, zaběhl limit až na poslední chvíli.

JAN PAŘÍK
ADAM HAVEL