Jihomoravská posádka alfy romeo se do legendárního závodu nevrátí. V něm tato možnost není. Jediná chyba celého úvodního dne byla pro českou posádku osudná. „Bohužel. Do cíle chyběl kousek, tuto část jsme měli pěkně rozjetou. Naštěstí jsme v pořádku," povídal Rada.

Místo dalšího zápolení si se svým navigátorem může prohlédnout zimní krásy jižní Francie mimo kabinu vozu. Přitom měli závod rozjetý skvěle. Drželi se v těsném závěsu za hvězdami Ogierem nebo Hirvonenem. Těžkou první sekci zvládli. Druhou ne. „Tento test byl zrádný kvůli množství vytahaného bláta už v prvním průjezdu. Jenže pak jsme v širší pasáži jedno takové místo sežrali," povídal Rada.

Podle očekávání byl jeden z hlavních problémů 82. ročníku závodu spojení pneumatik s nevyzpytatelným povrchem. „Zprvu nás čekala dlouhá část s ledem a sněhem. Pak mokro, ale se spoustou bláta. Sjezd do cíle byl kompletně na sněhu a šíleně to klouzalo," popsal stav rychlostních zkoušek hustopečský jezdec.

Volba správného obutí pak připomínala obtížnou alchymie. „Naštěstí jsme si vzali dvě pneumatiky s hrotem do rezervy, které jsme nakonec použili na třetí erzetě. Na trojce jsme předjeli dvě auta, za volantem jsem se cítil dobře a dosáhli jsme tam nejlepšího času," doplnil Rada.

Ne všichni se zpočátku radovali tak jako dva Jihomoravané. „V první rundě bylo na tratích mnoho rozházených aut, často nás před nějakým stojícím vozem varovali diváci. Nebo jsme často viděli jen stopy vedoucí z trati a závodní speciál nikde. Bylo to opravdové Monte Carlo, jak ho známe," potvrdil spolujezdec Jugas.

Pátá společná účast této dvojice tak skončila hned na jejím začátku. Světoznámá rally vyvrcholí až sobotní večerní rychlostní zkouškou s cílem v Breil-sur-Roya.