Připravoval se totiž na juniorské mistrovství světa ve veslování. Společně se svým klubovým parťákem Alešem Pospíšilem a dalšími dvěma veslaři usedl do lodi a dřel v přípravě.

Výsledkem bylo páté místo ve čtyřce bez kormidelníka na domácí trati v Račicích. „Světový šampionát dávám v kariéře hodně vysoko. Chtěli jsme ale trošku víc,“ mrzí Nedělu, že česká posádka nedosáhla na stupně vítězů.

Burčákový pochod 2018
Slunce, burčák, zpěv. Lidé pochodovali mezi vinicemi za hrozny

Účastí na vrcholné mezinárodní scéně nicméně potvrdil, že v Břeclavi možná roste po Lukáši Helešicovi další olympionik. Vždyť společně se svým parťákem Pospíšilem nemají konkurenci mezi juniory v disciplíně dvojka bez kormidelníka.

Dalibor NedělaVěk: 18 let
Klub: SVK Břeclav
Disciplína: dvojka bez kormidelníka s Alešem Pospíšilem
Největší úspěchy mezi juniory (2018): Mistr ČR (dvojka a čtyřka bez kormidelníka), 5. místo na MS (čtyřka), 6. místo na ME (dvojka), člen vítězné posádky osmy na Primátorkách v Praze.


Cíle úspěšného teenagera jsou zatím skromnější. „Nejprve se chci uchytit v reprezentaci do třiadvaceti let. Uvidíme, jestli se to bude vyvíjet podle mých představ,“ zmiňuje Neděla.

Veslování se věnuje osm let, v rodině si tento sport oblíbili, vždyť Daliborova o čtyři roky starší sestra Markéta je česká reprezentantka do třiadvaceti let. „Obvykle starší sourozenec přivede ke sportování toho mladšího. U nás to bylo naopak,“ usmívá se Neděla.

Se sestrou se potká prakticky jen na soustředěních, protože zatímco ona studuje v Praze, jeho čeká maturita na střední průmyslové škole v Břeclavi. „Podporujeme se a občas mi i radí s veslováním,“ podotýká mladší ze sourozeneckého dua.

A čím Nedělovi závody na vodě učarovaly? „Panuje přátelská atmosféra a člověk uteče od všedních problémů,“ uzavírá.

Railjet Českých drah. Ilustrační foto
Rožmberk a další. Vlakové linky dostanou nová jména