Na ruce vyrýsované svaly a ve tváři odhodlaný výraz, který říká: „Nechám tady všechno." Kromě pravidelných medailistů z Podivína, kteří získali tři stříbrné a sedm bronzových medailí, se prestižní mezinárodní soutěže Golemova ruka zúčastnilo celkem třináct siláků z Kostic a Tvrdonic. Akce se konala v Brně.

Výsledek? K podivínskému balíku cenných kovů přidali pákaři z Podluží dalších pět medailí. Větší část účastníků reprezentujících břeclavský region vyjela z Kostic, celkem deset.

„Mezi nimi však byla většina úplných nováčků, kteří dosud soutěžní atmosféru nezažili. V krásné hale Masarykovy univerzity se sešlo celkem sto dvacet závodníků z Maďarska, Polska, Slovenska, Švýcarska a České republiky. Závodilo se v osmapadesáti váhových kategoriích, mezi nimiž nechyběly speciální třídy pro juniory do osmnácti let, masters nad čtyřicet let či nováčky," uvedla vedoucí kostického oddílu Věra Krásná.

Dlouhé drama

Jedinou kostickou zástupkyní něžného pohlaví byla trenérka Lucie Kaňová. „Přestože se dlouholetá pákařka již více věnuje výchově svých svěřenců než vlastnímu tréninku, dokázala nejen vést tým, ale sama vybojovala dva cenné kovy. V kategorii žen nad šedesát získala stříbrnou medaili, a to na pravou i levou ruku," pokračovala Krásná.

Dalším medailistou se stal v kategorii do pětašedesáti kilogramů Erik Galet. Pyšnit se může dvěma bronzy. A neradoval se sám. „První medaili si vybojoval a neskrývanou radost zažil nováček Jakub Malík, který v kategorii do pětašedesáti kilo na pravou ruku získal bronz," pokračovala trenérka Kostic.

Ve stejné skupině převedl zřejmě nejnapínavější zápas, jenž zvedl ze židlí celý tým i většinu publika, Štěpán Ciprys. Patnáctiletý mladík se postavil o deset let staršímu soupeři. „Trvalo to neuvěřitelné dvě minuty, kdy se střídavě nakláněly zaklesnuté ruce na jednu a druhou stranu. Za vysilující podpory svého týmu však dokázal Štěpán svého soupeře položit a obsadil tak bodované páté místo," doplnila Krásná.

Zatímco Kostičtí se domů vraceli s úsměvem ve tváři, Tvrdoničtí sbírali v Brně hlavně zkušenosti. Pavel Mráz obsadil ve dvou kategoriích spodní příčky. Jan Krupica, jenž bojuje se soupeři do pětadevadesáti kilo, skončil čtvrtý a šestý. Jeho bratr Jan se o kategorii výš dostal na jedenáctou pozici. „Bylo to však po soubojích s borci, kteří následně stáli na stupínku vítězů," upozornila předsedkyně tvrdonického Sokolu Lenka Všechovská. (liv)