V mimořádně vyrovnané nejmladší kategorii prvního stupně základních škol se v čele průběžného pořadí vystřídali snad všichni účastníci a o stupních vítězů se rozhodlo až v posledním kole. V něm nejvyšším rozdílem vyhráli školáci ze Základní školy Kapitána Nálepky v Charvátské Nové Vsi. Stříbrný pohár a druhé postupové místo do krajského kola si odnesli žáci drnholecké základní školy a bronz zbyl na břeclavskou Kupkovu.

Vítězná škola se opírala hlavně o dva stoprocentní borce, Matěje Meredu a Vojtu Rožnovjáka, kteří vyhráli všechny své partie. Jen jedinou remízu ztratil Lukáš Žídek z Drnholce.

V prostřední kategorii druhého stupně základních škol se očekávalo vítězné tažení obhájce titulu Gymnázia Břeclav, a to se také dostavilo. Hned dva studenti dokázali vyhrát všechny své partie – Matěj Ciprys a Jan Pavlačka.

Přes úvodní prohru 1:3 s vítězem si podobně suverénně přišla pro druhé místo základní škola Velké Bílovice. Další pořadí bylo mimořádně vyrovnané a vedle třetího Gymnázia Hustopeče měly reálnou šanci na bronz všechny školy z první poloviny tabulky – Gymnázium Velké Pavlovice, základní škola Kupkova, Gymnázium Mikulov a Masarykova základní škola Lanžhot.

Mezi středoškoláky byli břeclavští gymnazisté snad ještě většími favority než v mladší kategorii a pravděpodobně jako jediní v kraji mohou do krajské soutěže postavit dva týmy. Není se co divit, v podzimním přeboru školy se sešlo na čtyřicet účastníků.

Za Gymnáziem Břeclav A a B bralo bronz stejně jako v nižší kategorii Gymnázium Hustopeče. Oporami prvních dvou týmů bez ztráty jediného bodu byli Martin Šuťjak, Zdeněk Garčic a František Prinz.

Krajské kolo se uskuteční v lednu opět v Domě školství v Břeclavi, ale zatrénovat si na stejném místě mohou všichni příznivci královské hry od pěti do patnácti let už v sobotu 21. prosince na šestatřicátém ročníku Vánočního turnaje.

DAVID CYPRIS