„Nebylo pro nás zrovna nejjednodušší obhajovat náš titul. Všichni od nás očekávali, že se do republikového finále dostaneme automaticky, což bylo pro náš tým celkem stresující. Kdybychom se tam nedostali, bylo by to bráno jako velký neúspěch,“ nakousl nervozitu svého týmu trenér dívek a předseda klubu v jedné osobě Jaroslav Hála.

Prvním krokem bylo okresní kolo, které se konalo ve Velkých Pavlovicích na konci loňského roku. Tam byl postup Šitbořic ještě celkem snadný. „V prvním zápase naše děvčata porazila ZŠ Velké Pavlovice 12:0, Kobylí 9:2 a velkopavlovické gymnazistky 8:0,“ líčil první bezproblémové zápasy a postup do krajského kola Hála.

Turnaj na krajské úrovni se uskutečnil v polovině února ve Slavkově u Brna. Jak se později ukázalo, byla to nejnapínavější část dlouhé cesty za titulem. Ve skupině je hned v prvním zápase čekala Hroznová Lhota.

„S Hroznovkou se pravidelně setkáváme v lize dorostenek. I přes velkou snahu a počet šancí naše holky branku nevstřelily a soupeřky nás nakonec porazily 1:0. Do dalšího zápasu proti Rájci-Jestřebí tak nastoupily s obavami, aby něco nepokazily a neprohrály další zápas,“ vyslovil neopodstatněné obavy kouč šitbořických Aligátorek.

První gól sice daly protihráčky, ale Hálovy svěřenkyně to nevzdaly, zabraly a vyhrály nakonec 4:1. Nezaváhaly ani proti Brnu a postoupily do semifinále.

Ze druhé skupiny do semifinále proti našim děvčatům postoupily Těšany. „Jelikož naše holky hrají s některými holkami z Těšan v lize dorostenek, bylo zvláštní hrát proti sobě o postup do finále. Zápas to byl napínavý a první branku se podařilo vstřelit nám. Těšany dorovnaly, ale rozhodující gól padl do jejich branky,“ popsal sestrovražedný souboj s dobrým koncem šitbořický trenér.

V samotném finále je čekala stejně, tak jako loni, Hroznová Lhota. „Finále bylo napínavé. Zápas s Hroznovkou byl vyrovnaný, ale protihráčky se nakonec dostaly do vedení. Dvěma brankami jsme ale zápas otočili,“ oddechl si po postupu do kvalifikace o republikové finále Hála.

Na kvalifikaci začátkem března ve Žďáru nad Sázavou se sešly vítězky krajského kola z Pardubického, Jihomoravského a Jihlavského kraje.

„První zápas hrály holky proti domácímu Žďáru a vcelku jednoznačně zvítězily 4:0. V rozhodujícím zápase proti Pardubicím po dvou třetinách zápasu již vedly 3:0. Soupeřkám se podařilo dát gól, ale holky jim už více nedovolily,“ potvrdil velký úspěch předseda šitbořického klubu.

V šestičlenném republikovém finále se střetly Šitbořanky nejprve s Novým Strašecím. Bez větších problémů jej porazily 6:2. Větší drama to bylo s Děčínem. Přestože Šitbořice prohrávaly, dokázaly třemi brankami stav otočit a nakonec vyhrály 3:2.

Stejným výsledkem skončilo i semifinále s Uherským Brodem. Ačkoliv šitbořické hráčky vedly už 3:0, ale o svůj náskok téměř přišly, když nechaly soupeřky vstřelit dvě branky.

V brněnském finále se potkaly Šitbořice znovu s Děčínem. „Větší nervy jsme ještě opravdu nezažily. Holky se snažily se kombinovat, rozpohybovat hru, ale gól do branky ne a ne vstřelit. Protihráčky jako by si ji zabarikádovaly a nechtěly je k ní pustit. Až dvě minuty před koncem zápasu se holkám podařilo po krásné herní kombinaci vstřelit gól,“ popsal okamžik výbuchu radosti Hála.

Do konce už si hráčky vedení vzít nenechaly. Šitbořcké hráčky si tak splnily jeden velký sen a dokázaly, že i obyčejná vesnická škola se dokáže prosadit na celorepublikové úrovni. Jen pro představu, celého Orion florbal cupu se letos v této kategorii účastnilo 820 dívčích týmu.

Šitbořice

Malá obec na pomezí Břeclavska a Brněnska má po kolové další sport, ve kterém se prosazuje na celorepublikové úrovni. Po triumfu Šitbořických na Orion florbal cupu, který se zapsal do paměti všech hráček zlatým písmem, ale jejich úspěchy nekončí. Kromě účasti poháru se hráčky FbC Aligators Šitbořice-Těšany účastní také ligy dorostenek, ve které jsou na prvním místě z pěti týmů a čeká je i v této kategorii republikové finále (14.-15. dubna). Dále se účastní i 1. ligy juniorek, kde hrají proti hráčkám i o čtyři roky starším a zkušenějším. Přesto jsou na výborném pátém místě z devíti týmů. Je to pro ně větší zápasová zátěž a sbírají hlavně zkušenosti. Ale nejen ony, ale i jiné družstva v oddíle mají úspěchy. Muži pod hlavičkou FbC Aligators Klobouky vedou třetí ligu mužů a moc jim nechybí k postupu do druhé ligy. Patří v současné době k nejlepšímu týmům celého kraje. Téměř vesnický oddíl a jeho družstva celkově drží krok s velkokluby a v některých kategoriích je dokážou i porážet. Velký dík ale patří všem, kteří oddíl a školu podporují, včetně pomoci rodičů a fanoušků.

JAROSLAV HÁLA