Osvědčená moderátorská dvojice Zbyněk Háder – Miroslav Strouhal měla znovu pod palcem vyhlašování tradiční ankety o nejlepšího sportovce regionu. Po loňském vítězství atleta Radka Jušky převzala vládu nad sportovci z Břeclavska žena – mladá veslařka Anežka Buzrlová. Na pódium se ale dostala až na závěr dvouhodinového galavečera v břeclavském kulturním domě Delta.

Oceněných prošlo pod palbou všetečných otázek moderátorů celá řada. Úplně na začátek se prezentovala plejáda politiků, kteří se vyznali ze svého vztahu ke sportu. Po nich přišly na řadu mladé naděje, mezi kterými byl nejlepší atlet Ondřej Vodák z břeclavské Lokomotivy.

Diváci v sále se dozvěděli zajímavosti ze všech oblastí. Třeba že lezec Pavel Krůtil má po tréninku nejraději granko. A nebo, že břeclavští veslaři potřebují novou osmiveslici, která vyjde na šest set tisíc korun. „Lobujte za ni, je před volbami," vyzýval oceněné veslařky moderátor Strouhal.

U mladých týmů zase s Háderem vyzvěděli, že vítězní mladší žáci volejbalové Lokomotivy měli lepší pololetní vysvědčení než stříbrní mladší dorostenci z MSK.

Agitovalo se i pro jednotlivé sporty. „Tanec dělá krásnou postavu," upozorňovala členka skupiny Activity DC.

Ostatně tance bylo večer spousta. Stolní tenistka Vivien Ellö si zase užila se svou rodnou maďarštinou, kterou libozvučně rozezněla sál. Musela ale ukázat, že mluví i česky. Byť jen pár slov. S jejím spojení „smažený sýr" si nejen objedná v restauraci, ale také pobavila celý sál.

Loňský vítěz Radek Juška si tentokrát odnesl cenu pro osobnost roku. Osobně u toho ale nebyl, a tak nemohl ocenit, že se na diplom vloudilo jméno Kamil Juška. Mezi atlety mu totiž nikdo neřekne jinak než Kamil.

Akci roku vyhrál hokejový Memoriál Ivana Hlinky, do Síně slávy byl uveden badmintonista Pavel Kavan a atlet Bořivoj Lánský. Prvně jmenovaný přítomné trochu dojal. „Nejsem rád proto, že jsem cenu dostal já. Proto, že ji dostal badminton, jeden z nejkrásnějších sportů," uvedl.

Lánský se pro změnu mohl pochlubit, že jeho okresní rekord na dvě stě metrů ještě nikdo nepřekonal. Už to tak platí třicet let. Do příbuzného ranku spadalo i ocenění čtyřicetileté funkcionářské práce Pavla Huska.

V hlavní kategorii došlo na taneční bitvu mezi fotbalistou Tomášem Košutem a běžcem Romanem Paulíkem, kterou atlet suverénně vyhrál. Judistka Jana Konečková prozradila, že „lidi bije jenom na žíněnce," desetibojař Marek Ošmera zase, že jeho nejoblíbenější disciplínou je „posledních deset metrů na patnáctistovce".

A vítězka? Tu si moderátoři, oba ředitelé základních škol, chtěli vyzpovídat z jejích studijních úspěchů na medicíně. „Pojďme se bavit raději o sportu, když jsme na sportovci roku," navrhla nejlepší regionální sportovkyně loňského roku.

Nejen o sportu se všichni bavili na závěrečném rautu.

VÝSLEDKY
TALENT: 1. Ondřej Vodák (atletika), 2. Martina Ševčíková (badminton), 3. Pavel Krůtil (sportovní lezení), 4. Kateřina Michálková (plavání), 5. Adam Horák (atletika), 6. Magdaléna Novotná (veslování), 7. Markéta Nedělová (veslování), 8. Denisa Piškulová (plavání), 9. Dorota Zemánková (gymnastika), 10. Barbora Korábová (badminton)
MLÁDEŽNICKÝ TÝM: 1. dorostenci Lokomotivy Břeclav (atletika), 2. MSK Břeclav U17 (fotbal), 3. mladší žáci Lokomotivy Břeclav (volejbal)
SENIORSKÝ TÝM: 1. ženy MSK Břeclav (stolní tenis), 2. muži Lokomotivy Břeclav (atletika), 3. Actiwity DC (taneční sport)
OSOBNOST ROKU: Radek Juška (odchovanec břeclavské atletiky)
AKCE ROKU: Memoriál Ivana Hlinky (hokej)
SYMPAŤÁK DENÍKU: Markéta Nedělová
SÍŇ SLÁVY: Pavel Kavan (Slavoj Podivín – badminton), Bořivoj Lánský (Lokomotivy Břeclav – atletika)
FUNKCIONÁŘ: Pavel Husek (bývalý předseda regionálního ČSTV)
SPORTOVEC ROKU: 1. Anežka Buzrlová (veslování), 2. Vivien Ellö (stolní tenis), 3. Michal Holobrádek (softbal), 4. Marek Ošmera (atletika), 5. Michaela Bábíčková (volejbal), 6. Jana Konečková (judo), 7. Jozef Keszöcse (silový trojboj), 8. Roman Paulík (atletika), 9. – 10. Tomáš Košut (fotbal), 9. - 10. Mirek Kosík (taneční sport)