Utkání otevřel duel Katsiaryny Baravok, která v úvodní sérii nahradila Vivien Ellö, s jedničkou Hodonína Hanou Matelovou. I když byla převaha Matelové zřejmá, mladá Běloruska jí vzala jeden set, a jak se ukázalo později, byla to jediná ztráta Matelové, která ve finále svými výkony zastiňuje Kateřinu Pěnkavovou, loni neporazitelnou.

Na druhém stole vyhrála Ganna Gaponova nad Alenou Vachovcovou 3:0, když první set byl její hravou záležitostí, v dalších dvou rozhodla až v setbolových koncovkách. Následovalo první velké drama Thajky Suthasini Sawettabut, která zdolala Pěnkavovou (v Hodoníně jí podlehla 0:3) rozdílem dvou míčků, když proměnila v páté sadě svůj druhý mečbol. To byl hodně příznivý moment pro celkový vývoj utkání.

Gaponova tentokrát Matelové neměla čím ublížit, nedařil se jí výpadový útok a chybovala i v obraně. Baravok byla vystřídána Ellö, která začala s Pěnkavovou hodně špatně. Ztratila rychle první set a ve druhém byl stav 2:9. Přišla její neuvěřitelná série osmi úspěšných bodů, které nepřetrhl ani oddechový čas hráčky Hodonína za stavu 6:9. Škoda, že Ellö neproměnila setbol, uklidněná Pěnkavová pak dovedla zápas do svého třísetového vítězství.

Na 3:3 vyrovnala v dalším dramatu Sawettabut. Vachovcová jí vzdorovala mnohem více, než v prvním zápasu v Hodoníně, nervy napnuté k prasknutí byly v koncovkách čtvrtého a pátého setu, v nichž Thajka uspěla, i s jistou dávkou štěstí. Situace z prvního finálového duelu se opakovala. Stav byl 3:3 a nastoupily proti sobě úspěšné hráčky z předchozího průběhu sportovního boje, tentokrát Gaponova s Pěnkavovou a Sawettabut s Matelovou. Znovu měly zápasy odlišný průběh oproti středečním, což jen prokazuje rozmanitost hry, to, že každý zápas je jiný. Thajka ztratila svou šanci na výborně disponovanou Matelovou ve druhém setu (12:14), Gaponova v nejhezčím a nejkvalitnějším duelu večera porazila houževnatě vzdorující papírovou jedničku Hodonína. Některé úderové výměny v koncovkách zvedaly diváky ze sedadel.

Konečně došlo i na dosud nebodující hráčky Ellö a Vachovcovou. Ve středu v Hodoníně byl jejich zápas předčasně ukončený, v Břeclavi se v něm rozhodlo o těsném vítězství domácích 5:4. První set vyhrála 12:10 Vachovcová a ve druhém měla setbol (10:9), který chladnokrevně trojka MSK odvrátila a od té doby byla lepší, udržela si více klidu, po zásluze vyhrála 3:1 a vrátila tak naději Břeclavi na obhajobu mistrovského titulu z loňského roku.

„Pořadí zápasů vyšlo jinak, než v Hodoníně, pro nás bylo dobré, že Thajka začínala s Pěnkavovou. Při současné výborné formě Matelové jsme potřebovali, aby se naše hráčky o body podělily, a to se podařilo. Vyhráli jsme a budeme dál bojovat o titul," řekl po úspěšném utkání kouč MSK Petr Nedoma.

2.finále:

MSK ČP Břeclav Gumotex-SKST Mart Hodonín 5:4. (stav série 1:1)

Baravok-Matelová 1:3 (-7,–3,8,–3), Gaponova-Vachovcová 3:0 (4,11,10), Sawettabut-Pěnkavová 3:2 (5,–7,5,–9,10), Gaponova-Matelová 0:3 (-7,–7,–5), Ellö-Pěnkavová 0:3 (-3,–10,–7), Sawettabut-Vachovcová 3:2 (-7,6,–9,9,9), Gaponova-Pěnkavová 3:1 (-9,9,8,4), Sawettabut-Matelová 0:3 (-7,–12,–3), Ellö-Vachovcová 3:1 (-10,10,6,8).