Vojta si užívá ragbyový svátek, který představuje současné mistrovství světa v Anglii. Zápasy sleduje očima přišpendlenýma k televizní obrazovce. „Těšil jsem se na to čtyři roky. Překvapením jsou pro mě výkony menších států, jako je Fidži a Samoa. Fantastická je také Argentina. Úplným šokem jsou pro mě Japonci, kteří zahráli bezvadné zápasy. Turnaj je nádherný. Takovou úroveň jsem nečekal," vypráví Vojta.

Favorité jsou jasní: Anglie. Francie. Nebo All Blacks, chasníci 
z Nového Zélandu.

Kdyby si měl Vojta vsadit, do koho by vložil peníze? „Ještě před začátkem bych zvolil All Blacks. Teď je to složitější. Minule překvapila Francie, která se po horším startu probojovala do semifinále. Nevím. Wales hrál fantasticky. Asi bych ukázal na zmíněnou Francii. Uvidíme, jak dopadne také Anglie," zamýšlí se.

Ve srovnání s jinými sporty se světový šampionát v ragby táhne neuvěřitelně dlouho. Začal minulý měsíc a vyvrcholí finálovým kláním v závěru toho aktuálního. „Je to nutné, protože hráči po zápasech potřebují týdenní regeneraci. Je vidět i z televize, že chlapi jdou do utkání naplno. Nasazení je skvělé," pochvaluje si Vojta.

Ragby nedosahuje věhlasu fotbalu, přesto si nachází fanoušky a diváky v desítkách zemí. Vojta je upřímný: fotbal nesleduje. Vypráví, že zejména kvůli všudypřítomnému simulování. „Fotbal je stále více rozšířenější, i světový šampionát 
v ragby má ale obrovskou odezvu. Pokud bude FIFA pokračovat stejnými kroky jako dosud, může to oblibě ragby pomoci," tvrdí Vojta s narážkou na podezření z rozsáhlé korupce v nejvyšších patrech fotbalu.

V souvislosti se současným ragbyovým vrcholem však minimálně očekává zvýšený zájem mezi dospělými i mládežníky. „Zájemců by mohlo být více, hlavně pak mezi lidmi, kteří mají o ragby alespoň nějaký přehled," míní Vojta.

A inspiraci mohou podle něj čerpat i ragbisté v Břeclavi či Mikulově. „Lze sledovat novinky. Kluci si třeba něco zkusí, turnaj jim může rozšířit obzory. V úrovních špičky a v regionu je ovšem propastný rozdíl," zní na závěr.