Do turnaje se přihlásilo devět družstev, která byla rozdělena do tří skupin po třech. Velkými favority byly dva týmy – Grufíci a Mrzáci. Zatímco Grufíci obhajovali prvenství z posledních dvou ročníků, tým Mrzáků, posílený o Kamila Baránka, chtěl konečně získat „Břeclavský taléřek“ ve svůj prospěch.

Během dopoledních zápasů v základních skupinách bylo jasné, že se oba celky utkají ve finálové skupině o 1. až 3. místo. Grufíci sice ve skupině A ztratili jeden set v zápase s Ježkem, ale s dalším soupeřem si poradili bez problémů. Ve skupině B neztratil tým Hodonína ani set, a tak, stejně jako Mrzáci ve skupině C, postoupil do závěrečných bojů o celkové vítězství.

Grufíci hned v prvním zápase s družstvem Hodonína ukázali, že to myslí s obhajobou vážně, když porazili svého soupeře bez problémů 2:0.

Ve druhém zápase finálové skupiny se utkali Mrzáci a Hodonín. Zajímavostí tohoto utkání bylo, že za tým Mrzáků nastoupili hned čtyři Baránci – otec a jeho tři synové – Rudolf, Dušan, Petr a Kamil.

Ovšem i takto posílený tým zažil před početným publikem něco, co nikdo neočekával. Možná podcenění soupeře nebo nedostatečná koncentrace způsobily, že první set vyhrál Hodonín 25:17. Do druhého setu nastoupili Mrzáci již lépe soustředěni a oplatili soupeři porážku z prvního setu stejným poměrem 25.17.

Nicméně ztráta prvního setu znamenala pro Mrzáky, že pokud budou chtít získat celkové vítězství, musí porazit v posledním utkání Grufíky. Poslední zápas turnaje tedy sliboval hodně dramatický boj o první místo. V průběhu prvního setu měli Grufíci mírnou převahu a především díky lépe zvládnuté koncovce vyhráli set 25:21.

Ve druhém setu sice podlehli Mrzákům 23:25, ale díky vítězství v setu prvním získali Grufíci velmi důležitý bod, a tedy i celkové vítězství v turnaji. Do své sbírky „Břeclavských taléřků“ tak přidali i letošní.

Antonín Kraicinger