Nedělní finálové jízdy tradiční třeboňské regaty, která se letos konala předposlední prázdninový víkend, překazilo břeclavským veslařům počasí. I přes to nejeli domů s prázdnou.

Pro medaile si na párové čtyřce žaček mladších přijely Tereza Hlavinková a Magdalena Novotná společně s veslařkami z VK Blesk Praha. Na dvojskifu pak mladé Břeclavanky obsadily čtvrtou příčku, stejně jako samotná Tereza Hlavinková na skifu.

Magdaleně Novotné se v závodě jedenáctiletých skifařek dařilo o něco lépe, závod dokončila na druhém místě, dvě místa před svou oddílovou kolegyní Dominikou Kocmanovou, která teprve sbírá potřebné závodní zkušenosti.

Benjamínek

Vůbec nejmladším závodníkem Slováckého veslařského klubu z Břeclavi byl Petr Polášek, který v závodě začátečníků, kde startují desetiletí a mladší závodníci, dojel ve své jízdě na třetím místě.

Společně se zkušenějším Matějem Helešicem, který bral bronz ve finále A na skifu, pak usedli do dvojskifu a dojeli ve své rozjížďce pátí.

V kategorii starších žáků startoval za SVK Břeclav jediný skifař Radim Dovrtěl. Ten obsadil celkové 11. místo. Daliboru Nedělovi a Janu Holbíkovi se podařilo probojovat v poměrně dobře obsazeném závodě dvojskifů do finále A, kde ale dojeli šestí.

Všichni tři pak společně se závodníkem VK Hodonín obsadili na párové čtyřce „bramborovou" příčku.

Dorostenka Marie Hlavinková proměnila oba dva své starty v medaili. První získala na párové čtyřce, druhou spolu s Terezou Škvorovou, se kterou letos zazářila na mistrovství České republiky, na dvojce bez kormidelníka.

Na dvojskifu pak společně nezdolaly pouze rakouské závodnice a dojely druhé.

Oba břeclavští bratři Klimovičovi startovali v kategorii dorostu na skifech. Ondřej se nedokázal probojovat s rozjížděk dál, Jakub dojel čtvrtý ve finále C. Nejlépe si v tomto závodě vedl Lukáš Košťál, který dojel ve finále A pátý. Klimovičovi pak obsadili na dvojskifu druhé místo ve finále C.

Všichni břeclavští dorostenci i s třeboňským závodníkem usedli posléze do párové čtyřky a dojeli do cíle pátí.

Obě břeclavské juniorky startovaly v závodě skifů sloučeném se závodem kategorie žen ve finále B. A dařilo se jim náramně.

Anežka Buzrlová zvítězila, zatímco Markéta Nedělová dojela na šestém místě.

Na dvojskifu, kde bojovaly také se ženami, nedokázaly porazit své rakouské soupeřky a skončily druhé.

Ani dorostenci se nenechali zahanbit. Nejlépe si z Břeclavanů vedl na skifu Petr Rampula, který obsadil třetí příčku ve finále A. Jeho bratr Richard si pak dojel pro 2. místo ve finále B a oddílový kolega David Halady pro 6. místo ve finále C.

Junior Richard Rampula startoval spolu s Alešem Suským v kategorii mužů na dvojskifu, kde dojeli pátí. Bratři Rampulovi, Aleš Suský a Lukáš Helešic pak zvítězili v závodě čtyřek nepárových mužů. Aleš Suský nakonec přidal ještě medaili ze skifu.

Za SVK Břeclav startovali na jihu Čech také dva veteráni. Karel Vaněk byl pátý na nepárové čtyřce a nováček Vojtěch Lence dojel čtvrtý na dvojskifu.

Domácí regata

Poslední prázdninový víkend čeká břeclavské veslaře domácí Slovácká regata, která slibuje hojnou účast závodníku z České republiky i Slovenska. Na Dyji se pojede už v sobotu a hlavně v neděli už její 89. ročník.

Sobotní program 55 vypsaných závodů na největší domácí veslařské akci roku začíná v 10 hodin rozjížďkami a dělenými závody žactva. V neděli 1.září se jedou od 9 hodin finálové jízdy všech věkových kategorií.

Nebude chybět ani populární závod mužských osem s kormidelníkem o cenu starosty města Břeclavi a také sprinterský závod skifů o cenu Lodní dopravy.

MARKÉTA NEDĚLOVÁ, MARTIN DANEŠ