Co se týče tras ve Valticích a okolí, znovu budou tři. Trasa B měří 54 kilometrů. „Udělali jsme změnu k lepšímu. Na béčku i céčku jsme zařadili tradiční vrchařskou prémii, kvůli vyšší atraktivitě. Bude znovu na Reistně. Doprovod závodníků tak zvládne povzbudit své favority přímo na kopci. Pěšky se tam přes zámecký park dostanou za deset minut," prozradil ředitel závodu Kamil Balga.

Závod ve Valticích patří mezi nejoblíbenější pro svou nenáročnost. Kdo se necítí na nejdelší trasu, může zvolit kratší variantu na 40 kilometrů. Kdo se chce ve Valticích jen lehce protáhnout, může zkusit Fitness jízdu na 26 kilometrů.

Na děti čekají populární závody Junior Trophy, které začínají už v 9:40. Nejdelší trasa startuje z valtického náměstí v 11:30, trasa C o hodinu později a Fitness jízda ve 13 hodin. Cíl je v areálu Valtického zámku.

Kdo už ve Valticích na Kole pro život byl, dobře ví, že nejen kolem živ je tam člověk. I letos na vás čeká skutečně bohatý doprovodný program. Takže pokud byste chtěli přijít i jen jako diváci, určitě nebudete litovat.

K dispozici spousta burčáku a podle organizátorů se dostane na všechny. K Valticím už tradičně patří i soutěže ve šlapání hroznů „O nejlepší šlapku". Ve stejný den jako Kolo pro život bude ve Valticích probíhat i tradiční Dýňobraní. „Díky naší vzájemné spolupráci budou moct děti soutěžit v rámci Kola pro život O nejlepší škrabku a večer si dýně mohou při Dýňobraní od půl osmé rozsvítit," prozradil Kamil Balga.

A to ještě není vše. V cíli bude hrát přímo na pódiu cimbálka, závody všech kategorií odstartuje bývalý profesionál Ján Svorada, jeden z nejlepších spurtérů své doby a vítěz prestižní poslední etapy Tour de France na Champs Elysées v roce 2001.