Závodníci na republikovém mistrovství zdolávají okruh dlouhý 1600 metrů na asfaltovém povrchu kolem stadionu fotbalové Viktorie Plzeň. „Je to sice mezi stromy, ale stále se jedná o střed města. Běžec se vůbec nekochá, spíš celou dobu zápasí se svými duševními stavy, což je na tom možná vůbec nejtěžší. Důkazem je i to, že letos závod vzdala třetina opravdu zkušených borců,“ líčil atlet z Lednice.
Švrčkovi uhranuly dlouhé vzdálenosti v pozdějším věku, s během začal teprve před čtyřmi roky. „Po čase jsem zjistil, že mě baví běhat deset až dvacet hodin v kuse. Tyto závody si víc užiju a navíc při nich trpím méně než soupeři,“ přiznal atlet, který rád vyzdvihuje jeden z receptů jeho úspěchů. „Součástí přípravy je i kvalitní strava, v mém případě veganská. Dokazuju, že člověk může podávat super výkony, aniž by musel jíst maso nebo další živočišné produkty. Naopak si myslím, že mi veganská strava dost pomáhá. Mezi ultraběžci je dokonce víc veganů než v běžné populaci,“ všiml si Švrček.
JAKO PUZZLE
Podle něj trvá příprava na ultramaratony několik let. „Maraton člověk nezaběhne ve zdraví dříve než za jeden až dva roky tréninku. Osobně jsem poslední měsíce před závodem trénoval hlavně speciální tempo. Některé tréninky byly opravdu tvrdé. A to mám naběháno míň než mí soupeři. Člověk se musí naučit vyladit tělo, aby zvládlo tak velkou zátěž. Stačí, aby jeden dílek složitého puzzle nefungoval, a je zle,“ přiznal ultraběžec.
Švrček zároveň sní o tom, že se podívá na mistrovství Evropy nebo světa v běhu na 24 hodin. Aby se tam člověk kvalifikoval, musí za jeden den pokořit hranici dvou set kilometrů. „Limit se pokusím splnit na mistrovství České republiky v Kladně, kam se chystám. Nejprve mě ale čeká Štefánik Trail, což je závod přes celé Malé Karpaty od severu na jih,“ uzavřel Švrček.
VÁCLAV PETRŮ