Loňský, a také předloňský a předpředloňský, hrdina Velké pardubické Jan Faltejsek se letos už podruhé vypraví z Francie na východ Čech. Hlavním důvodem jeho návštěvy v domovině se v obou případech jmenuje stejně: Universe of Gracie. Desetiletý valach stáje Bors Břeclav, jehož trénuje Jiří Kousek, by se pro vítěze posledních tří edicí Velké pardubické mohl stát nástupcem fenomenální Orphee des Blins. Majiteli břeclavské stáje Luďku Mikuleckému by se tak jistě splnil sen.

Loni sice patřil „Uno", jak mu majitel stáje láskyplně říká, k těm, kteří skončili na štítě francouzské klisny, jenže letos na startu žádná Orphee nebude. A mezi adepty na uvolněný trůn hnědák Universe of Gracie rozhodně patří. Svou šanci dostane.

„Moc mě potěšil, je to kůň, který moc dobře skáče a na pardubické překážky se hodí," pochvaloval si Jan Faltejsek nově osvěženou spolupráci hned po prvních letošních pardubických dostizích. „Je to kůň, na kterého se určitě zase rád posadím, pokud bude ze strany majitele i trenéra zájem."

Oveřená spolupráce

Jak ukazuje startovní listina kvalifikačního sobotního dostihu, zájem o služby Jana Faltejska ze strany Luďka Mikuleckého rozhodně je, i když v úvodní cross country skončil břeclavský klenot „jen" druhý. „Bylo to tak v plánu, nebylo potřeba tlačit na pilu," vysvětlil Mikulecký druhé místo svého oblíbeného koně.

Trenér Borsu Jiří Kousek Faltejskovi koně, kterého v loňské Velké pardubické sám osedlal, opět svěří. A rád.

„S Honzou Faltejskem jsme se dohodli na spolupráci a minule jsme mohli být všichni spokojení. Ti dva vytvořili úžasný tým. Budu jenom rád, pokud Universe of Gracie bude jezdit i nadále, s koněm si výborně sednou a byla radost se na ně minule dívat," říká Kousek, který věří, že „Uno" je i pro letošek hlavním favoritem stáje do nejprestižnějšího českého dostihu.

Mimochodem, desetiletý valach ve své kariéře vyhrál zatím jen tři dostihy a poslední z toho v roce 2011, ve všech vítězných pokusech ho ale vedl právě Jan Faltejsek.

„Proti loňsku se ale Uno změnil, je to trochu jiný kůň, než třeba před rokem. Neříkám, jestli lepší nebo horší, prostě je jiný, a my s tím nyní musíme počítat," dodává Jiří Kousek, který čtvrtého koně loňské Velké letos hodlá nachystat snad ještě k vyšším metám.

„Pokud všechno půjde tak jak si představujeme, letos by to nemělo být se mnou v jeho sedle," doplňuje Kousek, který loni Universe vedl.

Druhý vzadu

Na start kvalifikace se ale Kousek přesto postaví v roli jezdce, i když tvrdil, že na dostih letos ještě nemá potřebnou fyzičku. Povede totiž dalšího ze svých svěřenců, sedmiletého Quatiky.

„Je to sedmiletý kůň, s kterým jdeme zkusit, co s ním kvalifikace udělá. Samozřejmě, pokud by mu dostih vyšel, dalo by se i s ním počítat pro Velkou, ale u něj bude tento start především o tom, jak trať zvládne a jak se mu povede na krosových překážkách," míní Kousek, pro kterého bude jízda na Quatikym také osobním kondičním testem.

Jednoznačně větší šancí žlutých barev stáje Bors Břeclav je však Universe of Gracie, jenž má pro kvalifikaci trumf v podobě toho zkušeného žokeje i slušný start do sezony.

PETR GUTH
MARTIN DANEŠ