Česká triatlonová legenda nebude chybět v neděli v Pavlově na startu čtvrtého ročníku PálavaRace. „V první řadě je blízko pro nás Moraváky, většina závodů se totiž odehrává v Čechách. Potom mě láká prostředím, Pálava má svoje kouzlo,“ popisuje zanedlouho šestačtyřicetiletý matador, který žije ve Zlíně.

Trať polovičního ironmanského triatlonu nabízí 1,9 kilometru plavání ve vodní nádrži Nové Mlýny, 90 kilometrů cyklistiky rozdělené do tří okruhů mezi Pavlovem a Lednicí a 21,1 kilometru dlouhý běh podél přehrady. „Vždycky se všude kochám, když je samozřejmě čím. Na Pálavě je krásná, mírně zvlněná cyklistika, běh podél vody je taky atraktivní a plaveme kolem starého trčícího stromu, z čehož jsou pěkné fotky i dojmy. Jezdím tam rád, pokaždé se mi závod líbil a relativně se mi i výsledkově dařilo,“ říká dvojnásobný vítěz světového poháru v dlouhém triatlonu.

Loni skončil na Pálavě čtvrtý, předloni dokonce třetí. I letos má formu, vždyť před dvěma týdny vyhrál v Piešťanech ironmanský závod Slovakman. „Mám za sebou ještě dlouhý triatlon v krutém vedru v Maďarsku, předtím půlku v Praze a Nízkotatranskou stíhačku. Čekám, kdy mě při nějakém závodě sekne, ale zatím jsem se při všech cítil dobře,“ povídá Vabroušek.

Pro něj je ovšem halfironman už rychlý závod. „Mimořádné ambice si na výsledek nedělám, možná kdyby to byla dvojnásobná vzdálenost jako Slovakman, bude to jiné. Všechny půlky beru spíš jako přípravu na delší závody. V sobotu si dám ještě olympijský triatlon v Žilině na rozjetí po Maďarsku. Jedu si PálavaRace užít stejně jako v předešlých ročnících a když z toho zase bude umístění kolem třetího čtvrtého místa, budu určitě spokojený,“ vyhlíží třináctinásobný mistr republiky v dlouhém triatlonu.

Už třetí rok patří PálavaRace do seriálu středních a dlouhých triatlonů i duatlonů Ford Czechman Tour, což vábí elitní domácí závodníky. „Vše už je připravené, jak má být. Za ty roky jsme si to nacvičili a snad všechno bude v klidu i v den závodu,“ přeje si hlavní organizátor Tomáš Novotný.

Před rokem kraloval v Pavlově držitel nejlepšího českého výkonu na mistrovství světa na Havaji Petr Soukup, který nechybí na startu ani letos. Zatím se přihlásilo 241 závodníků. „Letos se nám navýšil o sedmdesát procent počet účastníků, kteří už dopředu zaplatili registraci,“ pochvaluje si pořadatel.

Nedělní program začne už v půl desáté dopoledne dětskými závody, start PálavaRace přijde na řadu přesně v poledne. Registrace závodníků je možná ještě na místě, stejně jako pořadatelé uvítají dobrovolníky. „Do obou skupin se nám lidé mohou přihlásit ještě v den závodu,“ potvrzuje Novotný.