Přemotivovaný Helešic v klíčové chvíli nenašel dostatek sil, aby se vybičoval k maximálnímu výkonu. K překvapení soupeřů i diváků náhle opustil stroj a zmizel ze sálu. Smutný a zničený. „V době, kdy se měl závod lámat a měl jsem přidat, tak nebylo z čeho brát,“ vyprávěl Helešic po sobotním mistrovském závodě.

Účastník olympijských her v brazilském Riu nedokázal ve sportovní hale TEZA ukočírovat svoji hlavu. Byl přemotivovaný, a až příliš chtěl uspět. „Na Moravě jsem se jako Břeclavák chtěl ukázat před rodinou i přáteli. Bohužel to nešlo,“ smutní.

I když Helešice po nepovedeném závodě utěšovala přítelkyně i někteří kolegové, zklamání bylo obrovské. „Nedopadlo to úplně dobře. Takový je ale někdy sport,“ přemítá známý veslař, který na jih Moravy přijel už ve čtvrtek, aby se aklimatizoval. Ani to však nepomohlo.

Svěřenec trenéra Pavla Knoba si i přes nedokončený závod účast na mistrovství republiky pochvaloval. „Šampionát se perfektně vydařil. Pořadatelé to měli krásně připravené. Prostředí bylo nádherné, organizace skvělá. Bylo to fakt perfektní mistrovství. Bohužel můj výsledek tomu neodpovídal,“ posteskl si Helešic.

Břeclavský rodák však věří, že mu víkendový neúspěch může v kariéře pomoct k ještě lepším výkonům a výsledkům. „Byl to můj poslední závod na trenažéru. Teď jdeme na vodu, snad to bude lepší,“ přeje si Helešic.

Člen pražské Dukly má za sebou mimořádnou sezonu. Helešic si společně s parťákem Jakubem Podrazilem vybojoval účast na své první olympiádě. Česká dvojka bez kormidelníka v brazilském Riu vyhrála finále B a celkově skončila sedmá. „Olympiáda pro mě byl krásný zážitek a splněný sen. Ve dvaceti letech jsem zajel slušný výsledek,“ říká.

Sehraný pár bojoval o medaile i na posledních dvou evropských šampionátech, když v Poznani a o rok později v Brandenburgu skončil čtvrtý. Rok 2016 však posádka Dukly zakončila zlatou medailí z akademického mistrovství světa v Poznani.

V juniorské kategorii Jihomoravan získal celkem čtyři medaile. Tu nejcennější v roce 2014. Helešic společně s Miroslavem Jechem vyhrál světový šampionát v Hamburku na dvojce bez kormidelníka. Na mistrovství Evropy i olympijských hrách mládeže dojeli druzí. Stříbrnou medaili si odvezl také z mistrovství Evropy 2013. Všechny úspěchy si vyjel na dvojce bez kormidelníka. „Chci dál trénovat a stoupat dál,“ tvrdí Helešic.

Jednadvacetiletý veslař již nyní vyhlíží mistrovství Evropy, které se v létě koná v Račicích. „Když potvrdíme svoji výkonnost, můžeme získat medaili a vybojovat i účast na mistrovství světa ve Spojených státech, které se pojede v září,“ říká.

Pomoct k dalším medailím a úspěchům může břeclavskému závodníkovi pouze poctivá práce a tvrdá dřina. „Trenažér je pro fyzickou výkonnost super věc, ale závodí se na vodě, takže podstatné budou až výsledky tam. Tento neúspěch hodím za hlavu a budu se připravovat dál,“ dodává.