V letní soutěžní přestávce jsou podobné turnaje vítaným zpestřením a dobrou přípravou na novou sezonu. Břeclavské hráčky tento dvoudenní turnaj absolvovaly již několikrát, ale zatím nikdy nedosáhli významnějších úspěchů. Letošní ročník byl ale jiný. Konečně se volejbalistky Lokomotivy před televizními kamerami prosadily, a to hned nejvýše, jak mohly.

V základní skupině v konkurenci dalších čtyř týmů neztratily ani jediný set a suverénně postoupily do bojů o finálovou skupinu. I druhý turnajový den se břeclavským hráčkám nadmíru dařilo. Čtvrtfinálový zápas s téměř domácím Novým Jičínem Lokomotiva vyhrála po boji 2:0 na sety a v semifinále ji čekal tým Ostravy. Každý další zápas programu byl těžší a těžší.

Ostré slunce vysoušelo nejen antukový povrch, ale hlavně hráčkám úmorné horko rychle ubíralo síly. Semifinálový zápas mezi Ostravou a Břeclaví se odehrál v pravé poledne a patřil k těm vůbec nejnáročnějším. První set zahájila lépe Lokomotiva. Vytvořila si dostatečný bodový náskok, který si udržela až do konce a set vyhrála. Ve druhém setu se totéž podařilo soupeřkám z Ostravy a bylo vyrovnáno. O finalistovi tak musela rozhodnou až zkrácená hra. V ní měly více síly ženy z Břeclavi. Tie-break vyhrály 15:12 a celý tím pádem zápas 2:1 na sety.

A tak se stalo nečekané. Volejbalistky TJ Lokomotivy Břeclav se probojovaly až do finále. Tam rozjetou Lokomotivu nedokázaly zastavit ani finálové soupeřky z Frýdku Místku, které jí podlehly 0:2 po setech 25:18 a 25:22. V celém turnaji Lokomotiva ztratila pouze jediný set, a zaslouženě tak poprvé v Hodslavicích vyhrála. Trenérka Lenka Fabikovičová byla spokojena s výkony celého týmu.

Turnajové vítězství v Hodslavicích získala tato sestava: nahrávka Slobodová Lucia, smeč Fabikovičová Lenka a Hunkařová Tereza, blok Lucká Ivana a Rylichová Šárka, univerzál Magátová Jana a libero Moláková Hana.

Celý tento turnaj snímala Česká televize a fanoušci břeclavských děvčat je mohou vidět ze záznamu ve volejbalovém magazínu ve středu 11. července od 18:20 hodin na programu ČT 4 Sport.

IVAN RYLICH