Sportovní sympaťák nejenže musí něco dokázat ve své branži, ale zároveň zohledňujeme jeho příkladný přístup ke sportu, médiím i fanouškům, smysl pro fair play a pro humor. Samozřejmě rozhodují i sympatie, které vzbuzuje u fanoušků.

Deník Rovnost připravil tradiční čtenářskou anketu ve spolupráci s Jihomoravskou krajskou organizací České unie sportu a Jihomoravským krajem. Nabízíme vám přehlídku sedmi uchazečů z regionu o tento primát. Dejte svému favoritovi hlas a nominovaný s jejich nejvyšším počtem se stane Sportovním sympaťákem roků 2020 a 2021 na jižní Moravě.

JAK HLASOVAT?

Hlasovat můžete na internetových stránkách Deníku Rovnost. Hlasování končí ve středu 25. května 2022 v pravé poledne. Slavnostní večer s udílením cen jihomoravským sportovcům se uskuteční ve čtvrtek 26. května 2022 v Sono Centru za účasti nominovaných sportovců, jejich trenérů, rodičů a dalších hostů. Víc informací o anketě najdete také na www.sportovecjmk.cz.

Sportovní sympaťák kraje Deníku Rovnost 2020 a 2021

Daniela DigrinováDaniela DigrinováZdroj: Deník/ Archiv VLPDaniela Digrinová

21 let, volejbal, VK KP Brno

V pouhých jedenadvaceti letech v roli kapitánky dotáhla Daniela Digrinová volejbalistky KP Brno k triumfu v Českém poháru a poprvé od roku 2010 do finále ženské extraligy. Tam Jihomoravanky podlehly 1:3 na zápasy Prostějovu, ani to ale nezkazilo dojem z vynikající sezony.

Adam HlobeňAdam HlobeňZdroj: Deník/ Archiv VLPAdam Hlobeň

23 let, plavání, TJ Znojmo

Plavec ze Strachotic u Znojma Adam Hlobeň patří k nastupující české generaci a ovládá skvěle motýlek a volný způsob, což potvrzuje například účastí ve finále loňského mistrovství republiky v disciplínách 100 metrů motýlek i volný způsob a 200 metrů motýlek i volný způsob. Účastník mistrovství Evropy, na kontinentálním šampionátu juniorů získal bronz.

Veronika JaborníkováVeronika JaborníkováZdroj: Deník/ Archiv VLPVeronika Jaborníková

21 let, dráhová cyklistika, Dukla Brno

Dráhová cyklistka Veronika Jaborníková pochází z Břeclavi, odkud se jako nadějná juniorka přesunula do brněnské Dukly. V reprezentačním dresu se blýskla například čtvrtým místem ve sprintu na juniorském mistrovství světa v německém Frankfurtu nad Odrou před třemi lety. Teď už závodí v elitní kategorii a pravidelně se účastní mistrovství světa, Evropy i světových pohárů. Na domácím mistrovství republiky v minulém roce posbírala čtyři zlaté medaile.

Jakub KrakovičJakub KrakovičZdroj: Deník/ Archiv VLPJakub Krakovič

31 let, basketbal, Basket Brno

Kapitán brněnského Basketu Jakub Krakovič je lídrem kabiny a duší úspěšného týmu, který už druhým rokem bojuje o bronzovou medaili v české nejvyšší soutěži. Krakovič se do Brna vrátil před dvěma a půl lety a zažil tak nebývalý vzestup jihomoravského klubu po vstupu nových majitelů. Jeho manželkou je bývalá česká basketbalová reprezentantka Tereza Krakovičová, rozená Pecková.

Ondřej PaděraOndřej PaděraZdroj: Deník/ Archiv VLPOndřej Paděra

33 let, fotbal, FC Boskovice

Jeho vášní je fotbal a vůbec nezáleží, jestli na malém, nebo velkém hřišti. Třiatřicetiletý Ondřej Paděra v minulosti oblékal i dres slavné Zbrojovky Brno a vyzkoušel si druhou slovenskou ligu v Tatranu Liptovský Mikuláš. Před dvěma lety pak vyměnil druholigové Blansko za nedaleké Boskovice, se kterými momentálně bojuje v nejvyšší krajské soutěži. Šikovný záložník ovšem sbírá úspěchy především v malém fotbale. Na klubové scéně táhne coby kapitán i hrající trenér celek Blanenska, v reprezentačním dresu se pak stal mistrem Evropy i světa. Na obou turnajích se navíc radoval z vítězství v tabulce nejlepších střelců. Na hřišti rozhodně nepatří ke sběratelům žlutých karet, spíš je prototypem gentlemana.

Marek PerryMarek PerryZdroj: Deník/ Archiv VLPMarek Perry

25 let, volejbal, Sokol Bučovice

Nejlepší volejbalista a nejvíc bodující hráč Bučovic. Ty v roce 2021 vyhrály základní část první ligy, letos hrály finále s Benátkami nad Jizerou, kterým podlehly 2:3 na zápasy. O Marka Perryho se vážně zajímají extraligové kluby. Maminka je České republiky, do sedmi let žil v Anglii.

Pavol ŠvantnerPavol ŠvantnerZdroj: Deník/ Archiv VLPPavol Švantner

55 let, fotbal, trenér FK Hodonín

Proslavil se jako prvoligový brankář Českých Budějovic nebo Košic. V Hodoníně Pavol Švantner vytvořil na poměry Moravskoslezské fotbalové divize nadstandardní mužstvo, které míří za postupem do třetí ligy. Díky jeho bohatým zkušenostem za ním přicházejí i bývalí ligoví fotbalisté. Je to obrovský profesionál a jeho přístup k fanouškům i novinářům je vždy velmi vřelý.